Британски учени са идентифицирали версия на ген, който може да

...
Британски учени са идентифицирали версия на ген, който може да
Коментари Харесай

Учени откриха ген, който удвоява риска от смърт при зараза с COVID-19

Британски учени са разпознали версия на ген, който може да бъде обвързван с двоен риск от белодробна непълнота при заразяване с COVID-19 – изобретение, което дава нови прозрения за това за какво някои хора са по-податливи от други на тежки болести.

Около 60% от хората с южноазиатско родословие носят високорисковата версия на гена LZTFL1, оповестяват откриватели от Оксфордския университет, добавяйки, че откритието може частично да изясни огромния брой на смъртни случаи, следени в някои английски общности, както и опустошителното въздействие на COVID-19 в Индийския субконтинент, съобщи „ Ройтерс “.

Генът удвоява риска от гибел при пациенти с ковид под 60-годишна възраст. Учените откриват, че това се дължи на ген, който контролира интензивността на други гени, в това число LZTFL1, който взе участие в отговора на белодробните кафези при среща с вирус. Генът не визира имунната система, която създава антитела за битка с инфекцията, а хората, които го имат, не се чака да имат разнообразни от естествените реакции след слагане на ваксина против COVID-19.

Проучването „ демонстрира, че методът, по който белите дробове реагират на инфекцията, е от решаващо значение. Това е значимо, защото множеството лекувания са фокусирани върху смяната на метода, по който имунната система реагира на вируса “, сподели проф. Джеймс Дейвис, един от ръководителите на проучването.

Резултатите са оповестени в научния вестник Nature Genetics.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР