Британски учени обявиха в четвъртък, че са подобрили рекорда за

...
Британски учени обявиха в четвъртък, че са подобрили рекорда за
Коментари Харесай

Нов рекорд в ядрения синтез, този път с голяма разлика от предишните

Британски учени оповестиха в четвъртък, че са подобрили върха за генериране на сила посредством термоядрен синтез. Това е станало в границите на последния опит с техниката на Joint European Torus (JET).

Ядреният синтез е същият развой, който слънцето употребява за генериране на топлота. Привържениците му считат, че един ден той ще може да помогне за справяне с климатичните промени, като обезпечи несметен, безвреден и чист източник на сила.

Екипът на оборудването JET покрай Оксфорд в Централна Англия е генерирал 69 мегаджаула в продължение на пет секунди, като е употребявал 0,2 мг гориво. По този метод е усъвършенстван предходният връх, подложен през 2022 година, с 10 мегаджаула. Информацията бе обявена от Британската работа за атомна сила (UKAEA).

Това е задоволително за зареждане на към 41 000 жилища за пет секунди.

Всъщност това е последният опит, който ще бъде извършен в обекта JET благодарение на оборудването с форма на поничка, наречено токамак.

„ JET работи в условия, близки до тези на електроцентралите, доколкото това е допустимо с днешните уреди. Неговото завещание ще бъде необятно застъпено във всички бъдещи електроцентрали “,

съобщи Иън Чапман, основен изпълнителен шеф на UKAEA.

„ Резултатите от проучванията на JET имат решаващо значение освен за ITER – мегапроекта за проучвания в региона на термоядрения синтез, който се построява в южната част на Франция. Той е доста значима и за други световни планове в региона на термоядрения синтез. Те имат за цел да обезпечат бъдещето на една безвредна, нисковъглеродна и устойчива сила “,

добави той.

Над 300 учени и инженери от EUROfusion, консорциум от откриватели от цяла Европа, способстваха за знаковите опити на JET. Това стана в в продължение на миналите 40 години.

В токамака на JET са употребявани по 0,1 мг деутерий и тритий. Това са изотопи на водорода, които се нагряват до температури, 10 пъти по-високи от тези в центъра на Слънцето. Това е належащо, с цел да се сътвори плазма.

Тази примес се задържа на място благодарение на магнити. Тя непрестанно се върти, като се слива и освобождава голяма сила под формата на топлота.

Деутерият е свободно наличен в морската вода, а тритият може да се добива като непряк артикул от нуклеарното разделяне.

При потребление на идентични по тегло субстанции се освобождава съвсем четири милиона пъти повече сила, в сравнение с при изгарянето на въглища, петрол или газ, а единственият отпадъчен артикул е хелий.

Въпреки новия връх, JET не генерира повече сила, в сравнение с е вложена за неговото задействане.

Националната лаборатория „ Лорънс Ливърмор “ в Съединени американски щати се оказа единственото оборудване, постигнало това достижение

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР