Британски съдия одобри решението за екстрадиция на основателя на сайта

...
Британски съдия одобри решението за екстрадиция на основателя на сайта
Коментари Харесай

Британски съдия одобри Асандж да бъде предаден на САЩ

Британски арбитър утвърди решението за екстрадиция на създателя на уеб страницата WikiLeaks Джулиан Асандж в Съединени американски щати и го съобщи на английското държавно управление, съобщи „ Асошиейтед прес “.

Сега казусът ще бъде отправен до английския министър на вътрешните работи Прити Пате, която да разпише заповедта за екстрадиция. Асандж обаче към момента има правни благоприятни условия за обжалване.

Съдебното решение, което е следващата крачка към екстрадицията на Асандж, идва, откакто предишния месец Върховният съд на Обединеното кралство отхвърли настояването му да апелира решението на по-долна инстанция.

Окръжният арбитър Пол Голдспринг утвърди решението след малко чуване в Съда в Уестминстър, до момента в който Асандж присъстваше на съвещанието посредством видеовръзка от лондонския затвор „ Белмарш “. Негови последователи се събраха пред постройката на съда, настоявайки той да бъде освободен.

Адвокати на Аасандж разполагат с четири седмици, с цел да се извърнат към Пател или да апелират пред Върховния съд.

Американските управляващи желаят Асандж да бъде екстрадиран в Съединени американски щати, където са му повдигнати 18 обвинявания по отношение на публикуването от WikiLeaks на голямо количество поверителни военни и дипломатически документи. Поддръжниците на австралиеца споделят, че той е преследван от Вашингтон поради разкриването на закононарушения на Съединени американски щати при войните в Афганистан и Ирак.

Адвокатите на Асандж настояват, че той може да бъде наказан на 175 години затвор.  

Асандж е в затвор в югоизточен Лондон от 2019 година, като преди този момент живя седем години в посолството на Еквадор в Лондон.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР