Британски съд не разреши екстрадирането на Джулиан Асанж, основател на

...
Британски съд не разреши екстрадирането на Джулиан Асанж, основател на
Коментари Харесай

Британски съд забрани екстрадирането на Джулиан Асанж

Британски съд не позволи изгонването на Джулиан Асанж, създател на уеб страницата за откриване на секретна информация " Уикилийкс " (WikiLeaks), в Съединени американски щати, където щяха да му бъдат повдигнати обвинявания за нарушение на Закона за шпионажа и за скрит план за приемане на секретни документи посредством хакване на държавни компютри.

Съдия Ванеса Барайцер съобщи, че Асанж не може да бъде екстрадиран, защото съществува действителен риск той да се самоубие. Тя подреди той да бъде освободен. Очаква се решението да бъде обжалвано. След обжалването окончателното решение за екстрадиция ще бъде в ръцете на английския министър на вътрешните работи, заяви английското издание " Гардиън ". Вероятно позицията на новия президент на Съединени американски щати Джо Байдън ще бъде от решаващо значение за ориста на Асанж. През 2011 година Байдън назова Асанж " високотехнологичен терорист ".

Припомняме, че американските управляващи повдигнаха срещу родения в Австралия 49-годишен Асанж 18 обвинявания, свързани с разпространяването на поверителни американски военни и дипломатически архиви, които съгласно тях са изложили на заплаха мнозина.

Адвокатите на Асанж настояват, че обвиняванията са политически стимулирани и че екстрадицията му съставлява сериозна опасност за работата на публицистите. Според тях Асанж е заплашен от до 175 години затвор; американското държавно управление твърди, че наказването евентуално ще бъде сред 4 и 6 години.

Джулиан Асанж прекара седем години в леговище в еквадорското посолство в Лондон, с цел да не бъде екстрадиран в Швеция, където го очакваше дело за обезчестяване. То бе прекъснато в края на 2019 година, а самият Асанж бе изведен по-рано от посолството и неотложно задържан от английската полиция, с цел да бъде съден и да излежи 50-седмична присъда във Англия за нарушение на изискванията за стартиране под гаранция през 2012 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР