Британски съд насрочи заседание за следващия месец, на което да

...
Британски съд насрочи заседание за следващия месец, на което да
Коментари Харесай

Британски съд ще гледа през септември иск за предотвратяване на Брексит без сделка

Британски съд насрочи съвещание за идващия месец, на което да прегледа юридически иск, подаден от опозиционни депутати за да не бъде разрешено на министър-председателя Борис Джонсън да приключи работата на Народното събрание, с цел да реализира Брексит без договорка, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Над 70 депутати от опозиционни партии споделят, че прекратяването на работата на Народното събрание преди избраната дата за излизане на Англия от Европейския съюз на 31 октомври би било "незаконно и противоконституционно ".

Те упорстват висшият цивилен съд в Шотландия да постанови, че Джонсън не може да желае от кралица Елизабет Втора да приключи работата на Народното събрание преди Брексит на 31 октомври.

Съдът реши да има съвещание всъщност на 6 септември. Британските съдилища не заседават през август.

Джонсън споделя, че Англия ще напусне Европейски Съюз на 31 октомври със или без договорка. Британският парламент отхвърля съществуващото съглашение, а Европейски Съюз отхвърля да води нови договаряния, затова Брексит без договорка наподобява все по-вероятен вид макар страховете, че това може да провокира стопански безпорядък.

Очаква се обаче Народното събрание да се опита да спре излизане на Англия от Европейски Съюз без договорка през есента. Повечето депутати дават да се разбере, че няма да разрешат Брексит без съглашение. Те изследват какви парламентарни процедури могат да бъдат употребявани, с цел да се предотврати сходен излаз. През юли беше утвърдено предложение, което да направи по-трудно за Джонсън да наложи Брексит без договорка. През юни ръководителят на Камарата на общините Джон Бъркоу съобщи, че Джонсън няма да може да заобиколи Народното събрание.

Премиерът обаче отхвърля да изключи опцията за преустановяване на работата на Камарата на общините, а поддръжниците на Брексит мощно го предизвикват да направи това, в случай че е належащо, с цел да реализира излизане на Англия от Европейски Съюз на 31 октомври.

"Ние желаеме съдът да разгласи, че министър-председателят не може да посъветва кралицата да приключи работата на Народното събрание и да му попречи да гласоподава по въпроса за (Брексит) без договорка ", сподели депутатът Иън Мъри, един от подателите на правния иск.

"Ако съдът се съгласи, тогава Борис Джонсън няма да може да приключи работата на Камарата на общините за тази цел без позволението на Народното събрание ", съобщи той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР