Британски представители съобщиха, че извършените арести по подозрение в тероризъм

...
Британски представители съобщиха, че извършените арести по подозрение в тероризъм
Коментари Харесай

Рекорден брой арести за тероризъм във Великобритания

Британски представители оповестиха, че осъществените арести по съмнение в тероризъм са достигнали рекордния брой от 299, оповестиха Асошиейтед прес и Франс прес. Вътрешното министерство разгласява през днешния ден данните за 12-те месеца до 31 март тази година. 299 ареста значат покачване с 31 на 100 по отношение на предходния интервал и е най-високият брой, откогато се води статистика след атентатите на 11 септември 2001 година в Съединени американски щати.

Предишният връх от 284 ареста е доближат през 2006 година и се обясняваше с множеството полицейски интервенции след атентатите на 7 юли 2005 година в Лондон, при които починаха 52 души и 700 бяха ранени, напомня Агенция Франс Прес. След това броят на арестите спадна и стартира да се покачва след Арабската пролет.

Представителите на вътрешното министерство означават и доста нарастване на броя на обвинените, които имат английско или двойно поданство. Броят на задържаните дами също е повишен доста, достигайки 35. Това значи трикратно нарастване за последните 5 години.

Полицията предизвестява, че групировката "Ислямска страна " печели сполучливо млади почитатели във Англия благодарение на обществените медии. Тя се пробва да въздейства на млади дами и тийнейджърки, насърчавайки ги да пътуват до Сирия и да се омъжват за джихадисти.

Както и други европейски страни, Англия е изправена пред предизвикването от завръщане на стотици радикализирани млади британци, отпътували да се бият в редиците на джихадисткото придвижване "Ислямска страна ".

Заплахата подтикна консервативното държавно управление на премиера Дейвид Камерън да увеличи равнището на терористична опасност за страната през август 2014 година. По публични данни сред 600 и 700 британци са отпътували да се бият в Сирия; 300 от тях са се върнали във Англия.

Не всички задържани по съмнение в тероризъм отиват на съд, показва АП. За посочения интервал пред съда са изправени 52 души, с 9 повече от предходната година. От тях 42 са наказани. Повечето са получили присъди под 4 години затвор.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР