Британски изследовател ще се опита да достигне Пойнт Немо –

...
Британски изследовател ще се опита да достигне Пойнт Немо –
Коментари Харесай

Мисия до водното гробище на Земята: Британски изследовател ще се опита да достигне Пойнт Немо – район в Антарктида, който е „невидим от човека“

Британски откривател ще се опита да доближи Пойнт Немо – регион в Антарктида, който е „ незабележим от индивида “. Докато множеството пътешественици се надяват да стигнат до антични места или исторически забележителности, един английски откривател се пробва да стигне допустимо най-далеч от тях.

Крис Браун се надява да доближи Пойнт Немо – най-отдалеченото място на Земята и гробището на стотици галактически боклуци.

В центъра на Тихия океан точката Немо е толкоз надалеч от всяка земя, че най-близките хора са на Международната галактическа станция  на 254 благи (408 км) нагоре.

Ако успее, 62-годишният бизнесмен от Харогейт ще стане първият британец, приключил характерна експедиция до точката.

„ Ще се опитам да вляза във водата, в случай че въобще е възможно… Очаквам също по този начин да отворя бутилка газирано, когато стигна там “, сподели той.

Браун и синът му Мика, на 32 година, потеглиха на борда на наетата експедиционна яхта Hanse Explorer от Пуерто Монт, Чили на 12 март.

Двамата се надяват да съумеят да стигнат до точка Немо до 20 или 21 март, в случай че всичко върви по проект.

Браун споделя, че е обмислял потреблението на спортна яхта, с цел да стигне до точката допустимо най-бързо, само че последна сметка той избра по-безопасния вид на по-здрав транспортен съд.

Луксозната яхта нормално води туристически експедиции до Антарктида и трябваше да премине много покрай Пойнт Немо. Но Браун прецизира, че „ по-късно договаряния, притежателите се съгласили с това леко отклоняване “.

Дестинацията на екипажа е по този начин нареченият Океански полюс на недостъпността, което значи, че това е най-отдалечената точка от сушата.

От Пойнт Немо най-близката земя е остров Дюси, част от островите Питкерн, който е на 1670 благи (2688 км).

Освен няколко дребни острова, най-близките огромни обитаеми региони са Уелингтън, Нова Зеландия и Консепсион, Чили, като и двата са на над 2500 благи (4000 км) разстояние.

Тази част от света е толкоз отдалечена, че се е трансформирала в най-популярното място за интернационалните галактически организации за стартиране на падащи галактически боклуци.

От 1971 година повече от 260 части галактически боклуци са намерили последното си място за отмора във водите към Пойнт Немо, в това число съветската галактическа станция Мир.

През идващото десетилетие този далечен сектор от Тихия океан също ще бъде мястото, където ще бъде свалена Международната галактическа станция.

Когато МКС кацне в Пойнт Немо, тя в действителност ще бъде седем пъти по-далеч от всяко човешко населено място, в сравнение с е в орбита.

Точката е известна от 1992 година, когато геодезист пресметна най-отдалечената точка за кацане, като взе поради елипсоидната форма на Земята.

От откриването му няколко кораба са се доближили до точката, в това число състезатели от Ocean Race, пътуващи сред Оукланд, Нова Зеландия и Итажаи, Бразилия.

Морски специалисти обаче обявиха, че „ е допустимо никой човек да не е минавал през съответните координати “.

Въпреки това Браун не наподобява изплашен от изключителната раздалеченост на местоположението.

В последна сметка той се надява да стане първият човек, достигнал всичките осем континентални полюса на недостъпността на Земята.

Това са точките на всеки континент, които са най-отдалечени от всеки океан, което ги прави едни от най-отдалечените места на Земята.

Браун към този момент е достигнал пет от осемте, достигайки полюсите на Антарктика, Океания, Африка, Северна Америка и Южна Америка.

„ Не считам, че това е толкоз рисково, колкото моите експедиции до Африка или Антарктида “, сподели той.

„ Очевидната заплаха е, че сте на километри от всяка точка на морето и ще бъдете надалеч, от който и да е от корабните пътища, тъй че в случай че имаше проблем с лодката, помощта ще пристигна след много дълго време. ‘

Г-н Браун възнамерява да събере водни проби от Пойнт Немо, с цел да тества плътността на микропластмасата по пътя към най-отдалечените океани в света.

Освен че е бунище за галактически отпадък, Пойнт Немо също е в комплицирана мрежа от кръгови течения, които улавят огромни количества боклуци.

Южнотихоокеанският кръг, в който се намира Пойнт Немо, е обединение на Антарктическото циркумполярно течение, Хумболтовото течение и Дрейфа на западния вятър.

В резултат на това този регион на Тихия океан се е трансформирал в нещо като океанско отпадък.

Може би за благополучие тази зона е и един от минимум биологично дейните райони на международните океани.

Във водите на дълбочина 4000 метра има толкоз лишени от хранителни субстанции, че съвсем не може да съществува живот.

Учените са разкрили единствено бактерии и дребни раци, живеещи в морските отвори на океанското дъно покрай точката.

Източник – Daily Mail/Превод:SafeNews

Oще вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР