Британски и американски учени ще ръководят 5-годишно проучване за изследване

...
Британски и американски учени ще ръководят 5-годишно проучване за изследване
Коментари Харесай

Топи се гигантски ледник. Може да повиши морското равнище с 80 см

Британски и американски учени ще управляват 5-годишно изследване за проучване на стабилността на глетчера Туейтс, на запад от Антарктида.

Ледникът е с размера на Англия и се топи бързо. На него се дължат към 4% в покачването на международния океан. Изследователите желаят да ревизират дали глетчерът може да се срути. Ако това се случи, морското ниво ще се увеличи с 80 см или повече.

Някои от компютърните симулации демонстрират, че това е мощно евентуално, само че с цел да са по-точни данни, би трябвало да се създадат повече изследвания на място.

Има и още един въпрос - дали Туейтс е почнал своя необратим разпад. Предполага се, че темповете на размразяване ще продължат и в бъдеще, само че това не е несъмнено. Туейтс е на ръба на своя необратим разпад, само че с цел да сме сигурни в това, ни трябват най-малко още 10 години изследвания, разяснява проф. Дейвид Ваугхан, шеф на научния отдел на английското антарктическо изследване

Ако вземем архивни сателитни фотоси на региона на ледника ще забележим, че топенето е почнало през 2000 година и скоростта на размразяване е 10-12 км. на година и даже по-бързо, добавя Анна Хог от университета Лийдс.

Съветът за проучване на околната среда на Обединеното кралство дружно с Националната фондация за научни проучвания ще разположат 100 учени на Туейтс за поредност от изследвания, оповестяват научни издания, представени от БГНЕС.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР