Британски и американски учени ще ръководят 5-годишно проучване за изследване

...
Британски и американски учени ще ръководят 5-годишно проучване за изследване
Коментари Харесай

Американски и британски учени ще ръководят най-мащабното проучване в Антарктида


Британски и американски учени ще управляват 5-годишно изследване за проучване на стабилността на глетчера Туейс.

Този мразовит масив се намира на запад от континента и е с размера на Англия. В момента ледникът се топи освен това много бързо. Ледникът има принос към 4% в покачването на световните океани, като темпът, с който ледът се топи, е повишен съвсем двойно от 90-те години.

Изследователите желаят да видят дали е допустимо ледникът да се срути. Ако това в действителност стане, то равнището на международните океани ще се увеличи с 80 см. или повече.

Някои компютърни симулации демонстрират, че сходно нещо е мощно допустимо и евентуално, само че с цел да се получат положителни симулации, се постанова да се вкарат повече данни, които би трябвало да се изведат от работа на място.

„ Има и още един въпрос. Дали Туейс е почнал своя необратим разпад? ” споделя професор Дейвид Ваугхан, шеф на научния отдел на английското антарктическо изследване. „ Предполага се, че темповете на размразяване ще продължат и за вбъдеще, само че това не е несъмнено. Туейс е на ръба на своя необратим разпад, само че с цел да сме сигурни в това ни трябват най-малко още 10 години изследвания ”, добави той.

Съветът за проучване на околната среда на Обединеното кралство дружно с Националната фондация за научни проучвания, ще разположат 100 учени на Туейс за серии от експедиции.

„ Ако вземем архивни сателитни фотоси на региона на ледника ще забележим, че топенето е почнало през 2000 година и скоростта на размразяване е 10-12 км. на година и даже по-бързо ”, изясни доктор Анна Хог от университета Лийдс. „ Увеличаването на топенето на ледника съответствува с изтъняването на ледената завивка и отдръпването на ледения бряг на континента. Възможно е топлата вода към ледника да е нараснала топенето ”, добавя тя.

Учените ще следят придвижванията на океанските течения под плаващия шелф.

„ Не мислим, че е имало до в този момент толкоз огромна интервенция, колкото тази ”, споделя проф. Ваугхан. БГНЕС/Би Би Си
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР