Британски експерти от Агенцията за хранителни стандарти потвърдиха, че вирусът

...
Британски експерти от Агенцията за хранителни стандарти потвърдиха, че вирусът
Коментари Харесай

COVID-19 се задържа продължително върху опаковки и върху хранителни продукти

Британски специалисти от Агенцията за хранителни стандарти потвърдиха, че вирусът на COVID-19 може да оцелява върху някои подготвени за консумация хранителни артикули в продължение на дни, съобщи кореспондентът на БНР.

Учените побързаха да успокоят популацията, че макар тревожната вест рисковете от заразяване на консуматорите остават много дребни.

Тестовете са били извършени в лаборатории и са открили, че вирусът на COVID-19 се задържа много дълготрайно върху опаковки и върху самите хранителни артикули, тъй че човек елементарно може след докосването им да придвижи вируса в устата си, в случай че не си измие ръцете.

В отчета на Агенцията се показва: " Трябва да се означи, че храните и опаковките, обсъждани като част от това изследване, са изкуствено инфектирани с вируса на COVID-19 и затова не са тъкмо отражение на равнищата на заразяване, открити при търговците на дребно “.

Учените от университета в Саутхемптън са открили, че въпреки и при множеството хранителни артикули вирусът да се задържа относително малко или към 24 часа, то има и такива, при които остава цяла седмица.

Те считат, че това изобретение е много значимо, тъй като множеството хора не си дават сметка, че могат да се заразят по подобен почтен метод.

Специалистите допълват, че няма място за суматоха или някакви изключителни ограничения, а е изцяло задоволително хората просто да мият ръцете си, преди да стартират да подготвят храна за консумация.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР