Британски депутати от всички политически сили обмислят да попречат на

...
Британски депутати от всички политически сили обмислят да попречат на
Коментари Харесай

Два ключови вота в британския парламент днес

Британски депутати от всички политически сили обмислят да попречат на проектите на премиера Борис Джонсън да прокара единствено за три дни в Камарата на общините законопроекта за излизането на Англия от Европейския съюз, съобщи Асошиейтед прес.

По-късно през днешния ден в Долната камара на английския парламент ще има две гласувания. Първо депутатите ще бъдат приканени да одобрят по принцип импортирания от държавното управление законопроект, а след това ще има гласоподаване по оферти от кабинета тридневен ред за диспути и промени по него.

Много анализатори чакат проектозаконът да бъде утвърден по време на първото гласоподаване. Но при второто гласоподаване депутатите може да отхвърлят тридневния дневен ред с аргумента, че това време няма да е задоволително за тях, с цел да проучат и дебатират деликатно законопроекта, съдържащ 115 страници и установяващ изискванията на английското излизане от Европейски Съюз.

Обикновено значимите законопроекти се дебатират в английския парламент в продължение на седмици или даже месеци, като по този метод депутатите имат опция да ги проучат и дискутират ред по ред, предава Българска телеграфна агенция.

Парламентаристката от английските Зелени Керълайн Лукас през днешния ден напомни, че депутатите са имали повече време да дебатират проектозакона за дивите животни в цирка, касаещ едвам 19 типа животни, в сравнение с им се отпуска време за дебатиране на законопроект, касаещ бъдещето на 65 милиона души.

Някои депутати, подкрепящи Брекзит, също към този момент споделиха, че ще гласоподават срещу съкратения дневен ред за разискване и гласоподаване на законопроекта, препоръчан от държавното управление.

Джонсън желае страната да напусне Европейски Съюз на 31 октомври, както беше заречен и единствената му вяра да реализира това, е да успее с прокарването в Народното събрание на законопроекта преди тази дата. Консерваторите на Джонсън имат 288 места от общо 650 в Камарата на представителите, тъй че министър председателят ще има потребност от поддръжка от опозицията и от самостоятелни депутати, с цел да мине законопроектът в Народното събрание. Депутати от опозицията възнамеряват обаче да внесат обилни промени в плана на нормативния акт, като да вземем за пример да включат в него условие договорката за Брекзит да бъде подложена на гласоподаване на нов референдум.

Очаква се гласуванията през днешния ден да се състоят към 18,00 ч. по Гринуич, добавя Ройтерс.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР