Британски антрополози са открили доказателства, че кокошките са опитомени за

...
Британски антрополози са открили доказателства, че кокошките са опитомени за
Коментари Харесай

Кокошките са опитомени за първи път в Югоизточна Азия преди 3500 години

Британски антрополози са разкрили доказателства, че кокошките са опитомени за първи път в Югоизточна Азия преди към 3 500 години, откакто в района стартира да се отглежда ориз, съобщи ТАСС, като цитира пресслужбата на университета в Ексетър. 

„ Нашият обстоен разбор на ранната история на опитомяването на кокошките сподели какъв брой неправилни са били визиите ни за това по кое време и къде се е случило, както разпространяването им по света “, сподели професор Грегър Ларсън от Оксфордския университет, представен от пресслужбата на университета в Ексетър. 

Учените спорят от десетилетия по какъв начин и къде са опитомени кокошките. Някои антрополози считат, че тези птици са били опитомени от античните поданици на Китай преди към седем-осем хиляди години, до момента в който други откриватели допускат, че това се е случило доста по-късно на територията на актуален Индокитай или даже след преместването на диви кокошки в Европа.

Професор Ларсън и неговите сътрудници получават още поддръжка на теорията си за по-късното опитомяване на птиците в хода на огромна стратегия, ориентирана към пресмятане на възрастта на огромен брой остатъци от антични птици. 

Те са събрани по време на разкопки, които антрополози и археолози са направили през последните няколко години на територията на 600 обекта,  разположени в 89 страни по света.

Антрополозите дефинират точната възраст на всеки фосил от птичи кости, както и изследват в детайли тяхната анатомия, по какъв начин и къде са заровени. Това разрешава на откривателите да дефинират дали птиците са изядени или пък заровени като свещени животни или домашни любимци, както и да дефинират типа им.

Оказва се, че кокошките са опитомени относително наскоро. Най-старите остатъци от птици, които явно принадлежат на опитомени пилета, са датирани към 1650 година прочие н. е. в село Бан Нон Ват в централните региони на Тайланд. Почти всички други фосили от опитомени птици са открити в други райони на Тайланд и страни от Югоизточна Азия.

Според учените, почти по същото време в тези райони стартират да се популяризират традициите за развъждане на ориз, който се употребява освен от жителите на Югоизточна Азия, само че и от домашни и диви кокошки. Професор Ларсън и сътрудниците му допускат, че те са били опитомени вследствие на прекосяването на техните предшественици към непрекъсната диета с ориз, който е бил обработен от античните поданици на Индокитай.

Откритието се поддържа и от обстоятелството, че след това пилетата и оризът се популяризират и в други райони на Източна Евразия и Африка съвсем по едно и също време. 

Както допускат учените, главният канал за техните миграции са морските търговски пътища, които са създали допустимо превозването на огромни количества зърнени храни, както и на птици, от един район на планетата до различен. Така кокошките се трансформират в най-разпространените домашни птици на Земята, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР