Британската вътрешна министърка Прити Пател има спорни идеи как могат

...
Британската вътрешна министърка Прити Пател има спорни идеи как могат
Коментари Харесай

Мигрантският натиск към Великобритания нараства. Лондон затяга мерките.


Британската вътрешна министърка Прити Пател има противоречиви хрумвания по какъв начин могат да се отхвърлен незаконните мигранти, опитващи се да стигнат на Острова с лодка. Последното предложение е те да бъдат третирани като нарушители.

Едва 50 километра по въздух разделят британския бряг от Кале във Франция, а в ясни дни френският бряг може да се види от пристанището във Фолкстоун. Именно заради тази непосредственост единствено през последните две седмици към 2 хиляди бежанци са щурмували британския бряг от Франция - в множеството случаи без избавителни жилетки. Това е над два пъти повече, в сравнение с през последните няколко години.
Редакцията предлага
След навлизането на бежанците в английски териториални води, те биват посрещани от британски спасители и прехвърляни на несъмнено място. Точно тази процедура в този момент желае да прекъсне английската вътрешна министърка.

Франция към този момент не е длъжна да приема мигрантите назад

Още откогато е назначена за министърка на вътрешните работи Прити Пател се държи като хардлайнер, и най-много във връзка с бежанската политика. Основно кредо на гневната привърженичка на Брекзит беше точно това - да си върнем контрола върху личните граници.

Иронията се състои в това, че напускането на Европейски Съюз от Англия направи това доста по-трудна задача за Лондон. Защото откакто британците напуснаха Европейски Съюз, за тях към този момент не важи Дъблинското съглашение. Сега Франция, която е сигурна трета страна, към този момент не е длъжна да приема назад бежанците и мигрантите, които се пробват да доближат до Острова. В този смисъл британците могат да разчитат единствено на положителната воля на французите. Само през юли английското държавно управление е изплатило на французите за тази " услуга " повече от 50 милиона евро.

Множество неосъществими хрумвания

Тъй като през това лято броят на лодките с бежанци набъбна доста, в министерството на Пател създадоха редица хрумвания за това по какъв начин най-добре могат да бъдат отблъснати мигрантите. Сред тях имаше и такава за стартиране в деяние на специфични машини, които да вършат задоволително мощно неспокойствие в морето, с цел да не могат лодките с бежанци да стигат до английския бряг. Друга обсъждана концепция бе за разкриването на центрове за мигранти в отдалечени елементи на Южния Атлантик. Всички те обаче бързо трябваше да бъдат изхвърлени в кошчето, защото са в нарушаване на интернационалните бежански спогодби.

Последната концепция е лодките с бежанци да бъдат връщани от английската брегова защита назад във френските териториални води. Тя е освен рискова и нечовечна, само че и противозаконна съгласно интернационалното морско право, споделя в тази връзка Бриджет Чапмън от правозащитната организация Kent Refugee Action Network.

" Правителството се слага в доста сложнаситуация. От Брекзит насам то разпалва настроенията против бежанците, а в същото време една от последствията от Брекзит е това, че Франция към този момент не е длъжна автоматизирано да приема назад бежанците ", показва тя.

По-строги закони

Сега Пател и екипът ѝ обмислят по какъв начин да затегнат законодателството. Нов законопроект, който в края на юли мина на разискване в Долната камара на Народното събрание, където държавното управление има болшинство, третира бежанците, които идват по море, като нарушители. Предстои гласуването му в Горната камара.

Един от неговите членове, който сигурно няма да го поддържа, е лорд Дабс. Самият той преди време е дошъл в Англия като емигрант. " Този законопроект е противозаконен. В несъгласие е с Женевската спогодба за бежанците, а една цивилизована страна не може да се държи по този метод ", показва членът на Горната камара на английския парламент.

Когато е шестогодишен, лорд Дабс идва във Англия, с цел да се избави от нацистите.

Последици за цялото общество

Според лорд Дабс е малко евентуално този закон да влезе в действие. Но същинският проблем, съгласно него, е напълно различен: " Когато държавни управления излъчват сходни послания, че бежанците са нежелани, това отравя атмосферата и обществото като цяло. И нанася големи вреди на тази страна ".

Защото вътрешната министърка, която разпалва реториката против бежанците, без да има работещи решения, най-после може да реализира единствено едно нещо: да ускори гнева и недоволството измежду популацията против най-слабите, твърди лорд Дабс.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР