Британската търговска верига Tesco въведе от днес ограничения за продажба

...
Британската търговска верига Tesco въведе от днес ограничения за продажба
Коментари Харесай

Лошо: Британците останаха без домати и краставици

Британската комерсиална верига Tesco вкара от през днешния ден ограничавания за продажба на домати, чушки и краставици до три броя на клиент, заяви и Би Си. Други огромни супермаркети като Aldi, Asda и Morrisons към този момент постановиха такива нормативи, тъй като търговците на едро ги зареждат нередовно. Причината е пониженият импорт заради неприятни климатични условия, довели до спад на производството в Испания и Северна Африка.

Значителна част от плодовете и зеленчуците, употребявани в Обединеното кралство по това време на годината, идват от тези райони.

Британският консорциум за търговия на дребно, който съставлява супермаркетите, декларира, че се чака дефицитът да продължи " няколко седмици ", до момента в който стартира индустриалният сезон в Обединеното кралство и магазините намерят различни източници на артикули.

Реколтата в Южна Испания е наранена от извънредно студено време, а в Мароко - от наводнения. Бурите там също доведоха до закъснение или анулация на курсове на фериботите, пренасящи артикули.

По това време на годината Обединеното кралство получава някои артикули от локални производители и от Нидерландия. Но земеделските производители и в двете страни са понижили потреблението на оранжерии за развъждане на зимни култури заради по-високите цени на електрическата енергия.

Това се случва след интервал на рискови метеорологични условия в Обединеното кралство, които също са засегнали добивите на локални култури.

Периодът на горещини през юни 2022 година докара до четвъртото най-топло лято в Обединеното кралство, като температурите за първи път надвишиха 40С. През декември пък страната бе наранена от поредност от внезапни и продължителни студове.

Цените на питателните артикули нарастват с най-бързия си ритъм от 45 години, като през годината до януари са се покачили с 16,7 %.

Зехтинът е различен артикул, който е обиден от рискови климатични условия, като летните горещини в Испания се отразиха на добивите. В резултат на това цените в супермаркетите в Обединеното кралство се покачиха през последните месеци. Заради Брекзит вносът от Мароко, което е отвън Европейски Съюз, към този момент предстои на гранични инспекции.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР