Британската полиция е арестувала и разпитала бивш инженер от Ролс-Ройс

...
Британската полиция е арестувала и разпитала бивш инженер от Ролс-Ройс
Коментари Харесай

Британската полиция задържала бивш инженер от „Ролс-Ройс“ по подозрение в шпионаж

Британската полиция е арестувала и разпитала някогашен инженер от " Ролс-Ройс " по отношение на съмнение за предаване на секретна информация на Китай, обвързвана с най-новите американски изтребители от пето потомство F-35B, предава БГНЕС.

73-годишният някогашен чиновник на компанията „ Ролс-Ройс “, който е взел участие в създаването на военните самолети, е бил разпитан от антитерористичното звено на Скотланд Ярд. След първичен разпит в дома си, мъжът е бил отведен в полицейското ръководство, откъдето по-късно е бил освободен под гаранция. Разследващите са направили обиск в дома му в Дербишир и в офиса му в Уест Мидландс.

Той е работил за „ Ролс-Ройс “ 35 години, а през 2000 година става шеф на отдела за технологии. Въпреки, че кариерата му в компанията завършва през 2003 година, следователите считат, че той може би е поддържал връзка с някои от актуалните чиновници, както и е имал достъп до класифицирана информация, която е предавал на Пекин.

През май бе обявено, че Кралските военновъздушни сили през юни ще причислят към въоръжението си американските изтребители от пето потомство F-35B. Общо Англия възнамерява да закупи 138 такива самолета.

F-35B е многоцелеви изтребител, който съчетава стелт технология, свръхзвукова скорост, опция за отвесно кацане и кратко политане.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР