Британската лира загуби от стойността си спрямо стабилизиращия се щатски

...
Британската лира загуби от стойността си спрямо стабилизиращия се щатски
Коментари Харесай

Лирата се срива след данните за свиване на британската икономика


Британската лира загуби от цената си по отношение на стабилизиращия се щатски $, както и спрямо еврото, откакто публични данни демонстрираха, че стопанската система на Обединеното кралство се е свила през юни, въпреки и по-малко от предстоящото, заяви Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Брутният вътрешен артикул на Англия понижа с 0,6 на 100 през юни, сочат оповестените по-рано денем данни на Националната статистическа работа (ONS). Това е най-голямото понижение на Брутният вътрешен продукт на страната от януари 2021 година, само че въпреки всичко е по-малко от прогнозите на икономисти за спад с 1,3 на 100.

Лирата поевтиня с 0,58 на 100 по отношение на щатския $ до 1,2143 лири за $ в утринната търговия, с което загуби повече от цената си спрямо останалите съществени валути, отнесени към американската валута.

Еврото и японската йена също отстъпиха позиции, защото пазарите наблюдаваха мненията на членовете на борда на Управлението за федерален запас (УФР) на Съединени американски щати, което оказа помощ на $ да възвърне част от загубите, понесени през седмицата.

Еврото се увеличи с 0,3 на 100 по отношение на лирата до 84,82 евроцента за лира, което е най-много от две седмици и половина. Европейската валута нарастна с съвсем 0,5 на 100 от началото на седмицата.

И Англия, и континентална Европа се борят с композиция от проблеми, включваща отслабнали стопански системи, възходяща инфлация, а напоследък и терзания от суша.

Миналата седмица " Банк ъв Ингланд " (Bank of England), откакто увеличи лихвата си с половин процентен пункт, разгласи, че съгласно прогнозите ѝ британската стопанска система ще влезе в криза през последните три месеца на годината, която ще продължи до началото на 2024 година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР