Британската лаборатория Linear Diagnostics, свързана с Университета в Бирмингам получи

...
Британската лаборатория Linear Diagnostics, свързана с Университета в Бирмингам получи
Коментари Харесай

Великобритания: Ускорено разработват бързи тестове за полово-предавани инфекции

Британската лаборатория Linear Diagnostics, обвързвана с Университета в Бирмингам получи финансиране за рационализиране на тест за бърза диагностика на гонорея и хламидийна зараза при характерни групи - мъже, които вършат секс с мъже и дами, които вършат секс с дами, написа pharmatimes.com. Изданието отбелязва, че приветстват напъните на екипа, който създава теста, тъй като напоследък се следи трагично нарастване на полово излъчените инфекции.

Финансирането идва от Националния институт за проучване на здравето и грижите (NIHR) и ще обезпечи средствата, нужни за валидиране и усъвършенстване на платформената технология на Linear – известна като LDx-CTNG. В последна сметка това ще даде опция за диагностициране на инфекции от ректални и гърлени тампони.

Технологията на платформата е изобретена от професор Тим Дафорн от Училището по бионауки към университета и употребява линеен дихроизъм, включващ лъч от поляризирана светлина, който открива голям брой цели от една проба.

Междувременно СЗО изрази мощно безпокойствие от бързото повишаване на мултирезистентната гонорея, която е изключително проблематична, когато визира региона на фаринкса.  

В момента най-често употребяваните проби за идентифициране на ДНК от тампони или проби от урина се нуждаят от лабораторна обработка. Което значи, че може да минат дни или седмици от вземането на проба до приемането на резултат.

Според Дейвид Коулман, основен изпълнителен шеф на University of Birmingham Enterprise, пробивът с новата технология е забележителен, а хламидиите и гонореята са лечими, само че първо би трябвало да бъдат диагностицирани, освен това допустимо по-бързо и при по-ниска цена на тестванията.

Брендън Фарел, ръководител на Linear Diagnostics е безапелационен, че при полово-предаваните инфекции бързината на процедурата за тестване е основна, защото пациентите избират да получат резултатите от теста бързо и да стартират лекуването незабавно.

„ Ние се стремим да създадем платформа за тестване, която ще дава отговор на условията на СЗО за лесна приложимост с минимално образование, тъй че хората да могат да се явят за тест и да получат предопределение за лечението с едно посещаване “, сподели той.

Гонореята и хламидиийнта зараза не престават да бъдат съществени проблеми за публичното здраве. Хламидийната зараза си остава най-често откриваната полово-предавана зараза, в това време Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство предизвести за увеличение на случаите на гонорея в страната.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР