Британската компания за анализи Кеймбридж аналитика (Cambridge Analytica) се е

...
Британската компания за анализи Кеймбридж аналитика (Cambridge Analytica) се е
Коментари Харесай

Огромен скандал - британци манипулирали изборите в САЩ

Британската компания за разбори „ Кеймбридж аналитика ” (Cambridge Analytica) се е намесвала в хода на изборите в разнообразни елементи на света, прибягвайки до подкупи и разпространяване на клеветническа информация в интернет, разкри следствие на „ Ченъл Фор ” (Channel 4).

Преди това „ Ню Йорк Таймс “ (The New York Times) заяви, че английската компания е съумяла да събере персоналните данни на повече от 50 млн. консуматори на обществената мрежа „ Facebook “ (Facebook) и да създаде логаритъм за разбор на политическите желания на гласоподавателите.

Според представители на обществената мрежа през 2015 година професорът по логика на психиката от университета в Кеймбридж Александър Коган, благодарение на основано от него приложение за платформата на „ Facebook “, е предал на „ Кеймбридж аналитика ” голям размер персонални данни на консуматори.

Същата година обществената мрежа блокирала приложението и поискала от Коган и английската компания да изтрият данните. Преди няколко дни обаче от „ Facebook “ открили, че това не е станало.

Журналистите от „ Ченъл Фор ” пък записали скрито срещи с представители на „ Кеймбридж аналитика ”, представяйки се за евентуални клиенти, искащи да манипулират изборите в Шри Ланка. Срещите се осъществявали в лондонски хотели от януари 2017 до януари 2018 година

Пред скритата камера основният изпълнителен шеф на компанията Аликзандър Никс споделя, че компанията му се е намесвала допълнително от 200 избори в разнообразни страни по света, измежду които Нигерия, Кения, Чехия и Аржентина.

„ Предлагахме на претендента огромна сума за финансиране на неговата предизборна акция в подмяна на земя да вземем за пример. Записвахме това на видео, по-късно замъглявахме лицето на нашия човек и пускахме записа в интернет “, показва Никс, наричайки предлагането - „ прекомерно добра договорка, с цел да е истина “ и определяйки го като доста ефикасен метод за операция. Той прибавя, че компанията му е пращала в домовете на претендентите проститутки и разяснява, че в съответния случай може да докара в Шри Ланка красиви девойки от Украйна.

На срещите, наред със самия Никс, участват специалистът по данни Алекс Тейлър и изпълнителният шеф Марк Търнбул. Последният разказал, че чиновници на компанията са пускали компрометиращи данни за претендентите в обособени уеб сайтове и обществени мрежи. „ Кеймбридж аналитика ” е работила, по избор на клиента, не от свое име, а като „ студенти, които вършат курсови работи в университета или туристи “.

След излъчването на следствието представител на „ Кеймбридж аналитика ” съобщи, че думите по време на срещите са били изтълкувани погрешно. Според него двама от чиновниците на компанията са се пошегували, пробвайки се да предизвикат „ евентуалния клиент “ да разкрие дали в желанията му няма нещо нелегално.

Самият Александър Никс съобщи, че съжалява за присъединяване си в тези срещи и че компанията му в никакъв случай не е предложила подкупи, не е плащала проститутки на никого и не е разпространявала погрешна информация.

Разследване на „ Гардиън ” (The Guardian) обаче сочи, че услугите на „ Кеймбридж аналитика ” са употребявани освен за изборите в Съединени американски щати, само че и за акцията за „ Брекзит ”.

Британската компания е била нета от американския милиардер Робърт Мърсър, който бе главен донор за акцията сегашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

Стив Банън, който е чиновник на Мърсър, до неотдавна беше консултант на Тръмп, а преди този момент вицепрезидент на „ Кеймбридж аналитика ”.

Скандалът има и друго измерение. Той удари мощно по доверието на вложителите във „ Facebook ”. Състоянието на притежателя на обществената мрежа Марк Зукърбърг понижа с повече от 6 милиарда $ за ден. Вчера акциите на „ Facebook ” поевтиняха с 6,77%.

Междувременно Европейският парламент разгласи, че има намерение да организира следствие по отношение на информацията за потреблението на персоналните данни на консуматори на обществената мрежа. Еврокомисарят по въпросите на правораздаването, правата на потребителите и общественото тъждество Вера Юрова ще повдигне този въпрос по време на среща на представители на компанията и федералното държавно управление идната седмица, когато е на посещаване в Съединени американски щати. /vesti.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР