Британската компания Imagination Technologies, която преди снабдяваше с графични технологии

...
Британската компания Imagination Technologies, която преди снабдяваше с графични технологии
Коментари Харесай

Компания за видеочипове, работила за Apple, се разпродава за $800 млн.

Британската компания Imagination Technologies, която преди доставяше с графични технологии мобилните устройства на Apple се е съгласила да бъде добита от американския капиталов фонд Canyon Bridge, зад който стои китайският Yitai Capital. Стойността на договорката е 550 млн. лири (743 млн. долара).

До придобиването се стигне откакто през април Apple разгласи, че към този момент няма да употребява интелектуалната благосъстоятелност на Imagination в своите чипсети. Тогава новината докара до 70-процентен срив в цената на акциите на компанията. Сега, след обяваването на договорката, цената на дяловете в английския разработчик се усили с 40 на 100.

 Компания за видеочипове, работила за Apple, се разпродава за $800 млн.

Интересно е да се означи, че, съгласно Imagination, от Apple не са показали задоволително доказателства, че не употребяват нейни технологии в последните си артикули. За iPhone 8 и iPhone X Apple е създала процесора A11 Bionic, който е особено планиран за потребностите на изкуствения разсъдък и виртуалната действителност.

От Canyon Bridge дават обещание да не редуцират щата на Imagination и да не местят щаб квартирата на компанията. За разработчика работят към 1200 души, към половината от които са основани във Англия, а останалите в други европейски страни, както и Съединени американски щати, Китай и Индия.

От The Guardian съпоставят сегашната договорка с различен опит за придобиване от страна на Canyon Bridge, който обаче по този начин и не се състоя. Преди няколко седмици американските управляващи не разрешиха на фонда да купи локалния производител на полупроводници Lattice Semiconductor за 1,3 млрд $. Като причина бе посочена националната сигурност на Съединени американски щати. Canyon Bridge ръководи 1,5 милиарда $ от името на китайския държавен Yitai Capital и, съгласно американските управляващи, има индиректна връзка с галактическата стратегия на Пекин.

Сделката сред Canyon Bridge и Imagination Technologies не включва MIPS поделението, което английската компания закупи през 2013 година, което ще разреши да бъдат избегнати сходни възражения против нея. Imagination има намерение да продаде въпросния отдел за 65 млн. $ на Tallwood Venture Capital – капиталова компания с офиси в Пало Алто, Съединени американски щати, и Уси, Китай.

Lattice Semiconductor създава “програмируеми логичен матрици” (field-programmable gate array, FPGA), които разрешават на компании да започват собствен програмен продукт върху хардуер от разнообразни производители. Тя не продава свои артикули на армията на Съединени американски щати, само че такива на нейните съперници, Xilinx и Altera (собственост на Intel), създават чипове, които се употребяват във военни технологии.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР