Британската икономика е изправена пред най-големия си срив от над

...
Британската икономика е изправена пред най-големия си срив от над
Коментари Харесай

Великобритания може да отчете най-острия си икономически срив от 300 години насам

Британската стопанска система е изправена пред най-големия си срив от над 300 години вследствие на епидемията от ковид. Това излиза наяве от последната прогноза на Bank of England.

Според упованията на финансовата институция брутният вътрешен артикул (БВП) на Обединеното кралство може да се свие с 14% през тази година. Това би бил най-големият годишен спад от 1706 година насам, демонстрират историческите данни на централната банка, представени от CNN Business.

При представянето на прогнозата гуверньорът Андрю Бейли уточни, че институцията ще направи всичко належащо, с цел да поддържа локалната стопанска система. Той обаче не уточни съответни ограничения в тази посока.

Статистиката на Bank of England демонстрира, че пред първото тримесечие на 2020 година брутният вътрешен артикул (БВП) се е свил с 3%.

В прогнозата за второто тримесечие се показва, че той може да се срине надълбоко с 25%, вследствие на което стопанската система може да бъде към 30 на 100 по-малка спрямо края на 2019 година. Според упованията безработицата ще се усили до 9 на 100.

През март Bank of England понижи главните лихви до рекордно ниско равнище и разгласи стратегия за изкупуване на облигации в размер на 200 милиарда паунда или 248 милиада $.

Все отново от финансовата институция предвиждат бързо възобновяване на стопанската система през идната година, само че предизвестяват, че то ще зависи от развиването на епидемията.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР