Британската Биобанк (UK Biobank) обяви, че съхранява най-голямото количество секвениран

...
Британската Биобанк (UK Biobank) обяви, че съхранява най-голямото количество секвениран
Коментари Харесай

Биобанк обяви, че съхранява най-голямото количество секвениран човешки геном

Британската " Биобанк " (UK Biobank) разгласи, че съхранява най-голямото количество секвениран човешки геном, заяви Българска телеграфна агенция.

Събраните данни съставляват " най-детайлната картина на човешкото здраве, съществуваща досега ", оповестиха учените. Секвенирани са проби от 500 000 души.

Човешкият еном съдържа 3г милиарда базови двойки. 

Данните ще оказват помощ на учените да персонализират риска от болести и да схванат по-добре генетичните болести, както и да разработят по-ефективни лекарства за лекуване. 

Професор Наоми Алън, академик от " Биобанк ", сподели, че събирането на този материал значи създаване на нови и по-ефективни медикаменти за сърдечни болести, диабет вид 2, редки генетични заболявания и рак в границите на няколко години. " Това ще докара до по-таргетирана здравна грижа, тъй като генетичната предразположеност на индивида ще помогне да се дефинира дали той ще се повлияе от несъмнено лекуване и дали ще има странични резултати ", добави тя. 

Данните ще спомогнат за по-точно установяване на хората, които са с висок генетичен риск от обещано заболяване, както и за целеустремен скрининг, ранна диагностика и превантивни ограничения.

Според Алън секвенираният геном, дружно с данните за метода на живот, околната среда, биомаркерите и медицинските проучвания, ще помогне на " Биобанк " да сътвори най-детайлната картина на човешкото здраве. 

След пет години, повече от 350 000 часа секвениране и повече от 200 млн. английски лири вложения, " Биобанк " е събрала най-голямата база данни в света. 

Според професор сър Рори Колинс, старши теоретичен помощник в " Биобанк ", базата данни е същинско богатство. " Очаквам трансформиращи резултати във връзка с диагностиката, лекуването и здравната грижа ", добави той.

Основана преди 20 години, " Биобанк " (UK Biobank) е организация с нестопанска цел. Екипът е събрал данни от 500 000 души.

Секвенирането на проби е станало след серия разработки, употребяващи биомедицинската база данни на " Биобанк ". Това включва откриването на гените, свързани със отбрана против затлъстяването и диабет вид 2, което има капацитет за разработка на нови медикаменти. Идентифицирани са хората с висок риск от развиване на сърдечни болести, рак на гърдата и простатата, което може да спомогне за скрининг. 

Проектът е финансиран от фондацията " Уелкъм " ( " Wellcome " ), Националната организация за проучвания и нововъведения (UKRI) и фармацевтичните компании " Амджен " (Amgen), " АстраЗенека " (AstraZeneca), " ГСК " (GSK) и " Джонсън и Джонсън " (Johnson and Johnson). С цел връщане на инвестицията " Биобанк " ще даде 9 месеца извънреден достъп до данните. 

Данните са налични за учени, получили утвърждение, през изследователската платформа на организацията. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР