Британската баржа за настаняване на търсещи убежище се определя като смъртоносен капан

...
Шлеп, на който правителството на Обединеното кралство планира да настани
Коментари Харесай

Шлеп, на който правителството на Обединеното кралство планира да настани стотици търсещи убежище, беше описан като „смъртоносен капан“ от Съюза на противопожарните бригади на страната.

Премиерът Риши Сунак каза в сряда, че се извършват последни проверки за безопасност на кораба, който е акостирал в Портланд, на брега на Дорсет в югозападна Англия.

Баржата, наречена Bibby Stockholm, „ще бъде пусната в експлоатация веднага щом премине всички проверки и разпоредби, възможно най-скоро“, каза Сунак пред радио LBC, в отговор на съобщенията, че планът е отложен.

Правителството на Обединеното кралство превърна спирането на потока от търсещи убежище към Великобритания приоритет, тъй като броят на мигрантите, пристигащи на малки лодки през Ламанша миналата година достигна около 46 000 – рекордно ниво.

Стойността на договора, даден на австралийска туристическа фирма за доставка и управление на шлепа, който се очаква да приюти около 500 мигранти, беше разкрито, че е £1,6 милиарда (повече от $2 милиарда).

„Това е пример за това, че правя нещо различно, което не е опитвано преди, за да помогна за разрешаването на сериозен проблем“, каза Сунак.

Сунак, който превърна "Спрете лодките" в приоритет на правителството, говори в Дувър, Югоизточна Англия, на 5 юни 2023 г. Сунак, който превърна „Спрете лодките“ в приоритет на правителството, говори в Дувър, Югоизточна Англия, на 5 юни 2023 г. Yui Mok/WPA Pool/Getty Images/Файл

Синдикатът на пожарните бригади (FBU) заяви, че ще пише до Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство в сряда, за да изложи опасенията си за безопасността.

„Чувстваме, че гледаме през дъното на друго възможно бедствие. Вярваме, че това е смъртоносен капан и вярваме, че това е още един инцидент, който чака да се случи“, каза помощник-генералният секретар на FBU Бен Селби пред Sky News, споменавайки пожара в Grenfell Tower през 2017 г., пожар в небостъргач в западен Лондон, който уби 72 души.

„Кораби като този не са проектирани за големи количества като този“, каза Селби, обяснявайки, че шлепът е „модернизиран“ за 222 души, а не за 500 души, които правителството планира да настани на нея.

В случай на пожар Селби каза, че синдикатът е загрижен как голям брой хора могат да преминат през тесните коридори и врати на шлепа. „Ако е необходимо пожарникарите да влязат през тези тесни коридори, когато хората се опитват да избягат от тях в случай на пожар, как изобщо биха стигнали до огнището на този пожар и биха направили необходимите спасителни действия?“ той каза.

Плановете на правителството да настани мигранти на шлепа бяха широко критикувани от правозащитни групи.

„Вместо да губи време в жестоки и опасни планове за настаняване – като шлепове и изоставени военни обекти – това правителство трябва спешно да се хване и да съсредоточи усилията си върху пренебрегваната система за предоставяне на убежище“, Наташа Цангаридес, асоцииран директор на застъпничеството в Freedom from Torture, се казва в изявление за CNN.

„Хората, търсещи убежище, трябва да живеят в безопасно и достойно жилище в общността, с подходящ достъп до здравеопазване, правни съвети и подкрепа, за да могат да имат реален шанс да изградят отново живота си.“

Нарушаване на международното право

Премиерът повтори позицията на правителството, че използването на шлеп за настаняване на търсещи убежище ще „облекчи натиска в местните общности“ и ще намали разходите за настаняването им в хотели.

Според данни, предоставени на Комитета по вътрешните работи през октомври 2022 г., правителството харчи £5,6 милиона ($7,2 милиона) на ден за хотелско настаняване на търсещи убежище.

„Настоящата система е просто несправедлива“, каза Сунак. „Имаме британски данъкоплатци, които трупат милиони лири на ден, за да настанят мигранти в хотели.“

Протестиращи съперници спорят в Портланд, Дорсет, където Bibby Stockholm акостира на 18 юли 2023 г. Съперничещите протестиращи спорят в Портланд, Дорсет, където Bibby Stockholm акостира на 18 юли 2023 г. Бен Бърчал/PA/AP

Министерството на вътрешните работи обяви плановете си да настани около 500 самотни възрастни мъже на шлепа през април.

„Той ще осигури основно и функционално настаняване, както и осигуряване на здравни грижи, съоръжения за хранене и 24/7 охрана ще бъдат на място на борда, за да се сведе до минимум прекъсването на местните общности. Хората, чиито искове са отхвърлени и са изчерпали правата си за обжалване, ще бъдат отстранени от Обединеното кралство“, се казва в изявление на Министерството на вътрешните работи. Той каза, че шлепът ще работи най-малко 18 месеца и че се обсъжда с други пристанища и кораби.

Броят на хората, които рискуват смъртоносното преминаване между Великобритания и Франция, рязко нарасна през последните години. Това добави към натрупването на необработени молби за убежище в Обединеното кралство, натрупвайки натиск върху имиграционната система, която според критиците е пренебрегната и неуспешна.

Министърът на вътрешните работи Суела Брейвърман пристига за годишното парти на Рупърт и Лаклан Мърдок в Spencer House, St James Министърът на вътрешните работи Суела Брейвърман пристига за годишното парти на Рупърт и Лаклан Мърдок в Spencer House, St James' Place в Лондон. Дата на снимката: четвъртък, 22 юни 2023 г. (Снимка от Victoria Jones/PA Images чрез Getty Images) Виктория Джоунс/PA Images/Getty Images

Хиляди пътуват през Ламанша, един от най-натоварените морски пътища в света, в лодки, негодни за опасното пътуване, надявайки се да поискат убежище или икономически възможности в Обединеното кралство. През 2022 г. 45 755 души са преминали с малки лодки, според данни на правителството на Обединеното кралство.

През първата половина на 2023 г. около 11 500 души са засечени да пресичат Ламанша в малки лодки. Въпреки че тази цифра представлява 10% спад в сравнение с първата половина на 2022 г., повечето пресичания се случват през втората половина на годината. Пристъпите на лошо време също могат да причинят големи, краткосрочни колебания в броя на преминаващите хора.

Миналия месец Обединеното кралство прие законопроекта за нелегалната миграция, противоречив закон, който позволява да се задържат и извеждат хора, които влизат незаконно в страната.

Законът беше критикуван от Агенцията на ООН за бежанците, която каза, че нарушава задълженията на Обединеното кралство по международното право и представлява „забрана за убежище“.

Съгласно действащите закони няма „безопасни и законни маршрути“ до Обединеното кралство – освен тези, предоставени от определени специални схеми, като тези, създадени за определени националности като афганистанци и украинци.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР