Британската аристократична фамилия Тревелян, която някога е притежавала шест захарни

...
Британската аристократична фамилия Тревелян, която някога е притежавала шест захарни
Коментари Харесай

Британски аристократи се извиниха на Гранада за робството. Плащат 100 000 паунда обезщетение - Свят

Британската аристократична фамилия Тревелян, която в миналото е имала шест захарни плантации, ще сервира обществено опрощение и ще изплати обезщетение на популацията на карибския остров Гренада.

През 19 век в плантациите на семейство Тревелян работят повече от 1000 плебеи.

Кореспондентката на Би Би Си Лора Тревелян, един от членовете на фамилията, посещава Гренада през 2022 година, с цел да снима документален филм, и е шокирана да научи, че предците ѝ са получили обезщетение от английското държавно управление след премахването на робството през 1833 година Освободените плебеи не получават нищо.

" Беше ужасяващо... Видях с очите си плантациите, където робите са били наказвани, видях инструментите за мъчения, употребявани за тяхното послушание. Срамувах се и в това време усещах, че това е мой дълг. Не можете да върнете предишното, само че можете да признаете страданието ", споделя тя.

Според Лора Тревелян седем членове на фамилията ѝ ще посетят Гренада в края на февруари, с цел да поднесат обществено опрощение на жителите на острова.

Семейството ще подари и 100 000 паунда (120 000 долара) за основаването на публичен фонд за икономическо развиване на острова.

По думите на Лора Тревелян предците й са получили към 34 000 лири като отплата за " собствеността " си в Гренада през 1834 година Днес това са към три милиона паунда.

" Да дариш 100 000 паунда след 200 година - това може да не наподобява задоволително. Но се надявам, че като се извиняваме за това, което са създали нашите предшественици, даваме образец ", акцентира тя.

Националната комисия за компенсации на Гренада назовава дейностите на Тревелян похвални.

Лора Тревелян работи в Ню Йорк. Тя съобщи, че желае да посети Гренада поради смяната в отношението към расовите проблеми в Съединени американски щати през последните години.

Поредица от убийства на афроамериканци в близкото минало докара до разрастването на придвижването " Животът на чернокожите има значение " в Съединени американски щати, което се популяризира и в други страни. Целите на придвижването са да се бори против насилието на расова основа, в това число полицейското принуждение, против чернокожи и други малцинства. Един от резултатите, реализирани от придвижването, е засиленият публичен напън върху държавните управления на няколко страни, в които деятелите желаят обезщетения за робството.

Гренада е островна страна в югоизточната част на Карибския басейн с население от 125 000 души и годишен Брутният вътрешен продукт от малко над един милиард $. Почти 83% от жителите са потомци на африкански плебеи.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР