Британска медицинска сестра ще бъде осъдена за убийството на седем бебета

...
Британска медицинска сестра трябва да бъде осъдена в понеделник, след
Коментари Харесай

Британска медицинска сестра трябва да бъде осъдена в понеделник, след като беше осъдена миналата седмица за убийството на седем бебета и опита за убийство на други шест в британската болница, където работеше.

33-годишната Луси Летби беше призната за виновна от съдебни заседатели в Кралския съд на Манчестър в Северна Англия по дело, което ужаси страната и я превърна в най-плодотворния сериен убиец на деца в последно време.

Летби напада бебета, за които се грижи, като вкарва въздух в кръвта и стомаха им, прехранва ги с мляко, напада ги физически и ги отравя с инсулин, съобщи съдът в петък.

Обвиненията срещу Летби и последвалата й присъда предизвикаха правителствено разследване на фона на въпроси как тя е успяла да избегне разкриването толкова дълго.

Тя тайно е нападнала 13 бебета в неонатологичното отделение в болницата "Графиня на Честър" между 2015 г. и 2016 г., се казва в изявление на Британската прокуратура (CPS) в петък.

Прокурорите твърдят, че намерението на Летби е било да убие бебетата, докато заблуждава колегите си да вярват, че има естествена причина за смъртта.

 По време на процеса стана ясно, че полицията е открила поредица от ръкописни бележки от Летби, включително една, която гласи: „Аз съм зъл, направих това.“ По време на процеса стана ясно, че полицията е намерила поредица от ръкописни бележки от Летби, включително една, която гласи: „Аз съм зъл, направих това“. Чеширска полиция/Гети изображения

Летби написа бележка, казвайки: „Аз съм зъл, направих това“

Съдът в Манчестър изслуша ужасяващи показания по време на процеса от родители на жертвите, включително в един случай, когато Летби се опита да убие момченце, след като уби брат си близнак.

Майката на детето Е и детето F каза, че „напълно“ се е доверила на съвета на Летби, докато дава показания пред съда.

Въпреки това тя каза, че „знаеше, че нещо не е наред“, когато бебето й, Дете Е, започна да крещи в интензивното отделение една вечер.

Оказа се, че преди Летби да убие Чайлд Е, той е започнал да кърви, когато тя се е опитала да го нападне. Братът близнак на това бебе, Child F, по-късно оцелява след опит на Letby да го убие чрез инсулиново отравяне. И беше разкрито, че полицията е открила поредица от ръкописни бележки от Летби, включително една, която гласи: „Аз съм зъл, направих това“.

През 2018 г. и 2019 г. Летби е арестуван два пъти от полицията във връзка с тяхното разследване, каза PA. Тя беше арестувана отново през ноември 2020 г.

Властите откриха бележките, които Летби е написала по време на обиски на нейния адрес.

„Не заслужавам да живея. Убих ги нарочно, защото не съм достатъчно добра, за да се грижа за тях“, пише тя в една бележка, добавяйки в друга „Аз съм ужасен зъл човек“ и с главни букви „Аз съм зла, направих това“.

Правителството на Обединеното кралство отправи независимо разследване на убийствата в петък, включително как регулаторите и Националната здравна служба на Великобритания са се справили с опасенията, повдигнати от консултанти.

Лекарите в болницата са забелязали скок в броя на бебетата, които умират или неочаквано колабират в неонатологичното отделение, съобщи съдът в Манчестър.

Но ръководството на болницата първоначално отхвърли опасенията, повдигнати от клиницистите относно повишената смъртност на пациентите под грижите на Летби, съобщи британската информационна агенция PA Media.

Адвокатите на семействата на жертвите казаха, че разследването „не е достатъчно добро“, тъй като няма правомощия да призовава свидетели, каза PA.

През 2016 г. Летби спечели жалба, която беше подала срещу работодателите си, след като научи за първоначалните им обвинения.

Тя трябваше да се върне в неонатологичното отделение през март 2017 г., но връщането й не се състоя. Болничното тръст се свързало с полицията, която образувала разследване.

Питър Уилкинсън, Ниам Кенеди и Сара Дийн от CNN допринесоха за репортажите.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР