Брилянтна бомба Хеди Ламар, родената в Австрия холивудска красавица, която

...
Брилянтна бомба Хеди Ламар, родената в Австрия холивудска красавица, която
Коментари Харесай

На този ден в историята, 19 януари 2000 г., умира Хеди Ламар — „красива“ холивудска актриса, изобретател от Втората световна война

Брилянтна бомба Хеди Ламар, родената в Австрия холивудска хубавица, която основала паралелна кариера като пионер на оръжия и информационни технологии през Втората международна война, умря на този ден в историята, 19 януари 2000 г. 

Тя беше на 85 години.

Ламар беше наречена " най-красивата жена във кино лентата " от съоснователя на Metro-Goldwyn-Mayer Луис Б. Майер.

Нейното зашеметяващо лице въодушеви визията на Уолт Дисни за Снежанка и героя на DC Comics Жената котка.

Тя също сподели хубав разум.

4 август 1943 година: Актрисата от австрийски генезис Хеди Ламар (1913-2000) моделира дълга развяваща се рокля, до момента в който лежи върху полумесец в рекламна фотография за нейния филм " Небесното тяло ". (Кларънс Синклер Бул/Фондация Джон Кобал/Гети Имиджис)

„ Сякаш да бъдеш красива, надарена актриса не беше задоволително, Хеди беше и надарен математик, академик и модернист “, хвали се HedyLamarr.com, формален уеб страница на починалата кино икона.

„ Холивудската актриса показа технологията, която ще послужи като основа на актуалните WiFi, GPS и Bluetooth информационни системи. “

Родена на Хедвиг Ева Мария Кислер във Виена на 11 ноември. 9, 1914, тя беше велика американска патриотка на и отвън филмовия екран.

" Хеди също беше надарен математик, академик и модернист. " — HedyLamarr.com 

„ Макар и години наред да получи американско поданство, Ламар … изигра социална роля в укрепването на военните старания, като пътува до 16 града за 10 дни, с цел да продаде 25 милиона $ във война облигации “, Алис Джордж от списание Smithsonian написа през 2019 г. 

„ Тя също стартира акция за писане на писма на MGM, която генерира 2144 писма до военнослужещи и се появи в холивудската трапезария, където раздаде подписи за свободни от работа GI Joes. "

Прохождащата актьорска кариера на Lamarr в Европа докара до среща в Лондон с Mayer.

Тя идва в Холивуд по негово гледище през 1938 година, приема артистичния си псевдоним и в първата си роля партнира на Чарлз Бойе в „ Алжир “.

Плакат на „ Другарят X “ Кларк Гейбъл и Хеди Ламар, 1940 година ( LMPC посредством Getty Images)

„ Тя продължи да играе функции против най-популярните и надарени артисти на деня, в това число Спенсър Трейси, Кларк Гейбъл и Джими Стюарт “, декларира тя уеб страница.

Главните функции включват филмовата версия на романа на Джон Стайнбек „ Тортила Флет “, „ Бял товар “ и „ Самсон и Далила “.

Пристигането на Ламар в Америка през 1938 година съответствува с Германско анексиране на Австрия — удивително нацистко завладяване на нейната татковина (и тази на Хитлер), запомнено в американската просвета с кино лентата „ Звукът на музиката “.

Съдбата на Австрия и нейната невероятна дарба за механика и технология подхранва желанието й да помогне на съюзническите старания във Втората международна война.

„ Интересът на Ламар към изобретателството стартира на 5-годишна възраст, когато тя разглоби музикална кутия и я сглоби още веднъж, и тя в никакъв случай не изостави любознанието си “, отбелязва списание Smithsonian.

Наред с други нововъведения, тя оказа помощ на Хауърд Хюз, с който се срещаше за малко, да усъвършенства дизайна на самолета си.

Хеди Ламар получи патент за „ загадка информационна система “ през 1942 година, която е пионер в торпедото радиотехника; тя се трансформира в основата на огромните световни информационни системи в края на 20 век. (Служба за патенти и търговски марки на САЩ)

" Ламар комбинира перките на най-бързата риба и крилете на най-бързата птица, с цел да скицира нов дизайн на крилото за самолетите на Хюз ", оповестява уебсайтът An Art 4 Life.

„ След като сподели дизайна на Хюз, той й сподели: „ Ти си талант “. “

" Ти си талант. " — Хауърд Хюз към Хеди Ламар

„ Подобряването на нещата идва естествено за мен “, постоянно е представен да споделя Ламар.

Най-голямата й иновация пристигна в региона на радиотехнологиите за оръжейни системи.

Работейки с известния композитор и сътрудник откривател Джордж Антейл, тя сътвори система, която разрешава на предавателите и приемниците за радионасочване на торпеда да прескачат от периодичност на периодичност.

Иновацията направи допустимо оръжията да не бъдат блокирани от врага.

Тя подаде патента за своята „ Тайна информационна система “ през юни 10, 1941 - единствено шест месеца преди офанзивата против Пърл Харбър да хвърли Съединените щати във Втората международна война.

Австрийско-американска актриса и откривател Хеди Ламар (1914-2000), към 1945 година Холивудският изпълнителен шеф Луис Майер назова Ламар „ най-красивата жена във кино лентата. “ (Silver Screen Collection/Getty Images)

Той служи като основа на главните световни информационни системи през днешния ден.

„ Нейният патент за „ скачане на честотата “ беше изминал преди необятното използване на концепцията, само че тя живя задоволително дълго, с цел да види по какъв начин мозъчната й офанзива стартира да се уголемява в голяма промишленост в края на 20-ти век “, отбелязва списание Smithsonian.

" Подобряването на нещата идва естествено за мен. " — Хеди Ламар

„ През 1997 година... тя беше удостоена с премията Pioneer на Electronic Frontier Foundation. Въпреки че в никакъв случай не е печелила пари от нито едно от изобретенията си, единствено „ скачането на честотата “ се прави оценка от да коства 30 милиарда $. "

Ламар е удостоена със звезда на Холивудската алея на славата през 1960 г. 

И тя, и Антейл са въведени в служба Националната зала на славата на изобретателите през 2014 година

Нейното брилянтно софтуерно достижение „ накара Ламар да бъде наречена „ майката на Wi-Fi “ и други безжични връзки като GPS и Bluetooth “, написа Националният исторически музей на дамите.

Кери Дж. Бърн е начин на живот кореспондент във Fox News Digital.

Източник: foxnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР