БРИКС засилва усилията си да се отдалечи от щатския долар,

...
БРИКС засилва усилията си да се отдалечи от щатския долар,
Коментари Харесай

БРИКС: Две държави готови да зарежат долара и да използват новата валута на съюза

БРИКС ускорява напъните си да се отдалечи от щатския $, като предизвиква разрастващите се страни да одобряват различни валути за интернационалните транзакции.

Добавянето на четири нови страни към блока ускори неговата антидоларова позиция и тези нови членове са нетърпеливи да проучат основаването на валута на БРИКС, с цел да оспорят надмощието на щатския $.

В този подтекст две народи заявиха желанието си да употребяват идната валута на БРИКС за търговия, заобикаляйки изцяло щатския $, откакто новата валута бъде въведена.

Русия и Иран, както под глобите на Съединени американски щати, по този начин и част от БРИКС, се ангажираха да одобряват валутата на БРИКС незабавно след стартирането ѝ. Те се стремят да понижат зависимостта си от щатския $ за своите търговски покупко-продажби.

Посланикът на Иран в Русия Казем Джалали разкри, че се подхващат обилни стъпки към основаването на единна валута в границите на БРИКС. Понастоящем над 60% от транзакциите сред Русия и Иран се правят в техните локални валути, рублата и риала, демонстрирайки готовността им да преминат към валутата на БРИКС, когато тя стане налична.

Точната дата за стартирането на валутата на БРИКС не е избрана, защото полемиките не престават. Предстоящата среща на върха на БРИКС през октомври може да бъде решаваща, като се чака страните членки да дадат своя принос и вероятно да завършват проектите за новата валута.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР