БРИКС е акроним на пет от водещите икономики в света:

...
БРИКС е акроним на пет от водещите икономики в света:
Коментари Харесай

БРИКС: Още една държава иска да се присъедини

БРИКС е акроним на пет от водещите стопански системи в света: Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Заедно тези страни се стремят да основат своя лична валута, с цел да понижат въздействието на Съединени американски щати на международния търговски пазар посредством дедоларизация.

Нови страни към този момент демонстрират интерес да се причислят към организацията, в това число Мексико.

Мексико обръща тил на $

Мексико граничи със Съединените щати, родината на щатския $. Въпреки това през годините страната е споделяла интереса си към БРИКС . Освен това, след неотдавнашното напрежение сред Съединени американски щати и Мексико, страната още веднъж показа интереса си към присъединение към алианса, което евентуално може да докара до адаптиране на идната валута на БРИКС.

Макар че присъединението към БРИКС може да бъде позитивно за Мексико в стопански и световен проект, то може да провокира опасения у Съединените щати.

Наличието на стопански и властови противници като Русия и Китай, които имат тесни стопански и политически връзки с Мексико, може да повлияе на метода, по който Съединени американски щати би трябвало да се оправят с Мексико в бъдеще. Освен това съюзът сред Мексико и БРИКС може да обезпечи на тези противници по-лесен достъп до американския пазар.

Мексико и Китай имат мощни и преференциални пазарни връзки. От друга страна, Мексико постоянно е поддържало неутрални връзки с Китай що се отнася до политически позиции. Русия и Мексико също имат позитивни връзки.

С разширението на връзките на Мексико с други страни от БРИКС отвън упоменатите нагоре две е допустимо Мексико да се причисли към алианса, което в последна сметка може да докара до приемането на евентуална нова валута за търговия. Това обаче може да се дефинира на идната среща на върха на БРИКС през август.

По време на срещата ще се разбере кои нови страни могат да бъдат включени в БРИКС, като в същото време по всяка възможност ще се разяснява и концепцията за нова валута, която да си съперничи с $.



Все повече страни желаят да влязат в БРИКС

Съвсем неотдавна стана ясно, че голям брой страни изявяват предпочитание да се причислят към БРИКС. Сред тях са Аржентина, Обединените арабски емирства, Алжир, Египет, Бахрейн и Индонезия и доста други.

Според шефа на централната банка на Индонезия страната следва образеца на страните от БРИКС в процеса на дедоларизация и се отхвърля от щатския $ при комерсиалните разплащания и финансовите транзакции. В изявление на конференция след съвещанието на Управителния съвет този месец, ръководителят на централната банка удостовери, че Индонезия е въвела системата за търговия с локална валута (LCT).

Освен това, Анил Сооклал, дипломат на Южна Африка в алианса, твърди, че Саудитска Арабия и Иран също са измежду страните, които публично са поискали да се причислят.

Според Джоузеф Съливан, някогашен стопански консултант на Белия дом,  новата валута  може да бъде началото на края на ръководството на $, защото БРИКС е формирана от стопански мощни страни в съответните си райони.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР