Брикел ЕАД - дружеството, обединило под една шапка топлоелектроцентрала и

...
Брикел ЕАД - дружеството, обединило под една шапка топлоелектроцентрала и
Коментари Харесай

ТЕЦ Брикел продължава да замърсява въздуха в Гълъбово

" Брикел " ЕАД - сдружението, обединило под една шапка топлоелектроцентрала и Брикетна фабрика, се е трансформирало в нарицателно за замърсяване на въздуха и околната среда. Централата трябваше да бъде изведена от употреба след 2011 година Приватизацията ѝ обаче трансформира проектите, оповестяват от Greanpeace Bulgaria.

Повече от 10 години по-късно, замърсяването в Гълъбово от Топлоелектрическа централа " Брикел " продължава даже с още по-голяма мощ и то незабавно след плановия ремонт на инсталацията през юни 2022 година

Изпускането на непречистени газове и неорганизираните излъчвания от прахуляк от цялата постройка се е трансформирало в норма за зле поддържаната централа.

На фона на протичащото се в Гълъбово през последните седмици група депутати зададоха въпрос за положението на Топлоелектрическа централа " Брикел " на министъра на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов. В отговора си от 5 юли 2022 година той показва, че " Съгласно ежедневните информации, представяни в Регионалната ревизия по околна среда и води (РИОСВ) - Стара Загора от Топлоелектрическа централа " Брикел " ЕАД за натоварване на горивната апаратура, за интервала от 14.06.2022г. до 04.07.2022г. непрестанно се трансформират енергийните мощности на централата. Това е показателно за техническото положение на енергийните котли, които сдружението експлоатира. Същите са морално остарели и амортизирани. Възникват чести повреди, постоянно се постанова погасяне/разпалване на енергийни котли (на мазут), което води до неорганизирано изпускане на емсиии на нездравословни субстанции в атмосферния въздух ".

От отговора на министъра стана ясно, че централата не съблюдава изискването от комплексното си позволение от предходната година. Това значи, че всички отпадни газове от работата на инсталацията би трябвало да се изпускат през комините ѝ.
 Глобяват Топлоелектрическа централа
Глобяват Топлоелектрическа централа " Брикел " поради обгазяване със серен диоксид

Установено е нерегламентирано изпускане на неорганизирани излъчвания от централата

Сандов добави, че " Именно за нерегламентирано, неорганизирано изпускане на излъчвания от началото на 2021 година досега на сдружението са формирани и връчени четири акта за административно нарушаване и са издадени четири наказателни постановления ". Към горните нарушавания, министърът прибавя още, че против централата е формирана процедура за налагане на глоба за превишение на средногодишната норма за възможни излъчвания по индикатор серен диоксид за интервала от 17.08.2021 до 31.12.2021 година

Тези констатации идват едвам няколко месеца след със серен диоксид, което удостовери, че хората освен в Гълъбово, а в целия югоизточен регион на страната живеят в продължение на години в рискова за здравето им среда. Съдиите акцентират, че нормите за здраве би трябвало да се съблюдават без значение от източника на замърсяване . Проблемът би трябвало да се реши незабавно - освен тъй като спасяването на старите централи на въглища се случва на рисково висока цена, а и тъй като България е в продължаващо нарушаване и има заплаха от наказания, които ще се заплащат от българските жители.

Жителите на Гълъбово и близкото село Обручище (общо над 8000 души), които са най-потърпевши от замърсяването, заслужават глътка чист въздух. През годините те непрестанно се изправят пред невъзможния избор сред издръжка и отопление или отстояване на правото на чист въздух и чиста околна среда.

Топлоелектрическа централа " Брикел " дава централно топлоснабдяване както на частни, по този начин и на обществени здания в Гълъбово. Тази взаимозависимост е голямото предизвикателство, пред което никоя власт не посмя да се изправи в продължение на десетилетие. Услугата по топлоснабдяване на персонални жилища не е съвършена: в Гълъбово е обществена загадка, че сметките се манипулират, само че това не тормози никого.

От друга страна, централата е един от огромните работодатели в района, въпреки локалните да настояват, че доста дребен брой от служащите в " Брикел " живеят в Гълъбово или Обручище. Повече са се изнесли към по-далечни обитаеми места точно поради замърсяването от неприятно поддържаната апаратура.

От Greenpeace Bulgaria са безапелационни, че е време нарушителите да поемат отговорност. Според тях Гълъбово е емблематичен образец за високата цена на дългогодишното безучастие на контролните институции и политическо безволие в лицето на огромни провокации като енергийния преход.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР