Бригадирското движение в Народна Република България е организирано изпращане на

...
Бригадирското движение в Народна Република България е организирано изпращане на
Коментари Харесай

СНИМКИ от 80-те показват що е да си на бригада

Бригадирското придвижване в Народна Република България е проведено изпращане на отряди от младежи или служащи и чиновници по време на плановата стопанска система за осъществяване на работа на обекти от селското стопанство или индустрията, нормално за недълъг интервал от време.

В рамките на бригадирското придвижване са издигнати значими шосейни и железопътни линии, язовири, електроцентрали, далекопроводи, промишлени предприятия, публични здания, осъществени са голям брой залесителни мероприятия, като огромна част от тези обекти към момента се употребяват.


През първия стадий от бригадирското придвижване бригадири вземат участие в строителството на град Димитровград, десетки жилища, химически фабрики, фабриката „ Вулкан “, азотно-торовия цех, пътната мрежа на днешната община Димитровград, както и обекти в цяла България:

пътя през Прохода на Републиката, железопътни линии (Ловеч – Троян, Перник – Волуяк, Самуил – Силистра), язовирите „ Александър Стамболийски “, „ Георги Димитров “, дигата на река Марица, и др.


През втория стадий бригадите се изпращат в помощ на първо място на селското стопанство, както и в промишлени предприятия и строителството при потребност и се смятат за значим миг в работата на ДКМС с учащата юноша.

През 1946 – 1948 година 87 хиляди младежи вземат присъединяване в придвижването. Строят се електроцентрали – 10, построяват се индустриални предприятия, издигнати са 2550 км далекопроводи, 8800 жилища, нови учебни заведения, детски и здравни домове, лечебни заведения и други обекти.


Източник: bgspomen.com
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР