Бригаден генерал Асамнеу Тсиге, водач на неуспешния опит за преврат

...
Бригаден генерал Асамнеу Тсиге, водач на неуспешния опит за преврат
Коментари Харесай

Етиопия: Убихме лидера на пучистите

Бригаден военачалник Асамнеу Тсиге, лидер на несполучливия опит за прелом против локалните управляващи в щата Амара в събота, е погубен в престрелка със силите за сигурност, заяви представител на етиопското държавно управление, представен от АП.

Той посочи, че лидерът на метежниците е погубен през днешния ден в покрайнините на град Бахир Дар, административна столица на размирния северен щат Амара.

Етиопските сили за сигурност издирваха Асамнеу Тсиге, откакто лоялни към него бойци нападнаха в събота заседание на локалното държавно управление и убиха президента на щата и негов консултант. Няколко часа по-късно началникът на генералния щаб на етиопската войска военачалник Сеаре Меконен, дружно с различен военачалник от запаса, бяха убити в дома му в столицата Адис Абеба от негов бодигард.

Обстоятелствата към пуча към момента не са изцяло ясни. Множеството разнообразни етнически групи в Етиопия постоянно са ставали източник на напрежение и конфликти в страната, която от дълго време е ръководена с желязна ръка от централното държавно управление, означи ДПА.

След като министър председателят Абий Ахмед пристигна на власт през април 2018 година, той прокара доста промени, в това число освобождение на политическите пандизчии и привършване на 20-годишния спор със прилежаща Еритрея, като се опита да понижи напрежението сред другите етнически групи в страната.

Европейският съюз осъди опита за прелом в изказване, в което се споделя, че убийствата са почтени за жалост. "ЕС твърдо препотвърждава нуждата от продължение на мирните и демократични промени в Етиопия ", се споделя в изказването.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР