Брифингите на Националния оперативен щаб ще се провеждат в четвъртък

...
Брифингите на Националния оперативен щаб ще се провеждат в четвъртък
Коментари Харесай

Брифингите на оперативния щаб ще се водят от здравния министър

Брифингите на Националния действен щаб ще се организират в четвъртък и ще бъдат водени от министъра на опазването на здравето. Това стана ясно от изявление на здравния министър проф. Костадин Ангелов в ефира на. 

" Връщаме брифингите, тъй като желаеме до хората да доближава истината, а не спекулации или манипулативни изказвания. На брифингите ще бъдат поканени всички публицисти и ще са отворени за въпроси, само че не е наложително да се излъчват ", добави проф. Костадин Ангелов

По думите му обстановката сега е под надзор и няма здравна рецесия. " От всички европейски страни България е на 26 място от 29 страни в Европейски Съюз, преди бяхме на второ място по заболеваемост. Броят на болните през последните два месеца в лечебните заведения не е променян – те са към 750 и към 45-50 в интензивните структури. За повишението на броя на инфектираните, би трябвало да минат две седмици, с цел да се разбере каква е наклонността спрямо предходните две седмици. По този метод работи Европейският център за надзор на болесттите ", разясни той.

Според него все още обстановката не изисква сгъстяване на ограниченията, нито се разисква повторни въвеждане на КПП-та в регионалните градове. 

" В националното заседание би трябвало да се носят, обясних го доста ясно на депутатите. Правилата в България важат за всички, Министерство на здравеопазването посредством РЗИ реализира здравен надзор по места. Всеки, който нарушава разпоредбите ще бъде глобен – това е принцип “, означи министърът. Той посочи, че санкции ще има за нарушение на противоепидемичните ограничения при учредяването на партията на Цветан Цветанов, при провеждането на конгреса на Българска социалистическа партия и при визитата на министър-председателя в Ловеч.

Здравният министър разяснява и оттегления проект за продажба на медикаменти през машини.   " Основните терзания на специалистите в Министерството на здравеопазването са, че подобен вид апарати за продажба на медикаменти може да има единствено тогава, когато се продават медикаменти, които се отпускат без рецепта, при тях няма никакво терзание за живота и здравето на хората ", съобщи проф. Ангелов. По думите му тези апарати стават единствено за продажба на препарати, които се отпускат без лекарско наставление.

" Идеята на този капиталов план е да се обезпечат лекарства в обитаемоте места, в които няма аптека. Политиката на Министерство на здравеопазването е точно да реши проблемите на тези хора. Предвидено е общопрактикуващите лекари да продават медикаменти или да се отваря аптека на втори адрес ", посочи здравният министър.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР