Брифинг. Снимка: Искра.бг Целта на днешната среща беше да предложим

...
Брифинг. Снимка: Искра.бг Целта на днешната среща беше да предложим
Коментари Харесай

Областният управител на Бургас за ремонта на ПСПВ „Ясна поляна“: Спиране на водата няма да се усети

Брифинг. Снимка: Искра.бг

„ Целта на днешната среща беше да предложим подобен режим на работа и на прекъсване на водоподаването, че да няма режим и хората да не усетят, че ние работим, с цел да решим този сериозен проблем. Два пъти в седмицата ще се стопира водата. ВиК операторът ще афишира това, с цел да знаят хората, само че това прекъсване на водата няма да способства до режим на водата. Тоест хората ще продължат да получават вода. “

Това изясни регионалният шеф на Бургас проф. д.н. Мария Нейкова по време на брифинг пред публицисти след среща в Областната администрация за. По време на полемиката са участвали представители на ВиК-Бургас , фирмата-изпълнител и представители на общините Приморско, Царево, Созопол и Средец.

„ Тези обитаеми места, които имат водоеми, по този метод, по който се стопира водата, не би трябвало да усетят прекъсването на водата. Тези обитаеми места, които нямат водоеми, надлежно ще усетят, както ще бъдат предизвестени авансово. (…) Състоянието – има опустошение на структурата на водоема. До какво ще докара – не мога да кажа. Дали ще се струти или няма да се срути – никой не може да каже, тъй че за това се правят тези ограничения “ , изясни инж. Тодор Кръстев от ВиК-Бургас .

ПСПВ „ Ясна поляна “ е издигната през 1973 година и е пусната в употреба през идната година, стана ясно по време на брифинга. Започнало е неговото подсилване, до момента в който бъде построено новото оборудване .

Ситуацията е сериозна , а положението на оборудването е обезпокоително и може да се срути при ремонтите действия , добави проф. д.н. Мария Нейкова. По думите й при положение, че всичко се развие удобно до 2 месеца този проблем би трябвало да бъде решен . Чуйте:

От инвеститорския надзор разясниха технологията , по която е бил издигнат самият водоем: „ Съоръжението е голямо. Можете да си визиите един тунел, работи се при миньорски условия. Тесен е входът, през който се влиза в оборудването и тази структура не може да се обследва всяка година, тъй като методът, по който сега кореспондираме и работим, това значи източване на резервоара, който е с размери почти 80 на 25 – този голям размер вода не можем да си позволим всяка година, даже и един път годишно, да изхвърляме, с цел да забележим какво е положението на структурата. Тук ВиК-операторът е работил съответно по всички методики за филтриране на водата с тази филтърна апаратура, която има все още и се реализира степен на филтриране. Във времето структурата и с метода на изграждане от това време, да не приказваме какво е било тогава, бетоните и арматурите, открива се с обследването, които има все още, че не е спазена типичната превръзка на прекачване от колони към греди – градивни детайли и поради това е доста характерно сега положението. “

Чуйте останалата част от обяснението:

Припомняме, че със свое решение от 21 февруари Министерски съвет утвърди финансиране в размер на 23 552 300 лв. за спешна реорганизация на филтърно и помпено ходило на ПСПВ „ Ясна поляна “, както и за краткотрайно подсилване на носещата структура на резервоара за питейна вода на ПСПВ на язовир „ Ясна поляна “. Това се случи след зародила спешна обстановка през 2022 година на пречиствателна станция и потребността от незабавно подсилване на структурата и възобновяване на работата на филтърните кафези за да се предотврати заплахата от спиране на водоснабдяването на популацията. Чуйте по какъв начин са разпределени въпросните пари :

Можете да гледате и целия брифинг в долното видео.

Припомняме, че. Гражданите желаеха оставката на шефа на ВиК-Бургас поради проблемите с ПСПВ „ Ясна поляна “, както и поради опцията общините Созопол, Приморско, Царево и Средец да останат без питейна вода . По техни думи за казуса се е знаело от най-малко 10 години и обектът бил зарязан. Според общественика от Царево Емил Пейчев въпросът съществува от дълго време, само че от ВиК-Бургас са бездействали. Тогава Желязко Иванов от Созопол означи, че пречиствателната станция е издигната през 1974 година, а експлоатационният период е 30 години , т.е. от 2004 година казусът е неглижиран .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР