Брифинг на Гълъб Донев. Снимка: Министерски съвет Ще въведем ежедневен

...
Брифинг на Гълъб Донев. Снимка: Министерски съвет Ще въведем ежедневен
Коментари Харесай

Въвежда се ежедневен контрол на цените на стоките

 Брифинг на Гълъб Донев
Брифинг на Гълъб Донев. Снимка: Министерски съвет

„ Ще въведем всекидневен механизъм за наблюдаване и надзор по цялата верига на доставките на артикули от производителя до щандовете в магазина, без значение дали това са магазини на огромните търговски вериги или дребни квартални обекти. “

Това сподели министър председателят Гълъб Донев след оперативно съвещание. В него участваха вицепремиерите Христо Алексиев и Атанас Пеканов, финансовият министър Росица Велкова, аграрният министър Явор Гечев, както и управленията на Комисията за отбрана на потребителите, Държавната комисия по стоковите тържища и борсите, Агенция „ Митници “, Националната организация по приходите и Българската организация по сигурност на храните, ангажирани с процесите на ценообразуване.

В хода на срещата представителите на министерствата и организациите показаха разбор на механизмите за формиране на цените .

„ Това, което установихме, е разлика сред цените от производителя, през търговеца до щанда в магазина, от 20 до 30% и повече “, акцентира министър председателят.

В този подтекст държавното управление ще продължи да ползва същата процедура , на която заложи за преодоляване на цените на енергоносителите, на природния газ и на горивата.

„ Виждате, че от октомври 2022 година досега имаме гладко намаляване на инфлацията в страната и в това време – задържане на ценови нива на артикули и услуги, които се оферират на дребно “, уточни министър-председателят.

По думите му задачата на бъдещия механизъм е да притегли българските консуматори в основата на контрола, който ще ползва страната по цялата верига.

„ Същевременно няма да се намесваме в свободния пазар. Няма да нарушаваме основаните механизми и правила за свободна конкуренция и за свободни, почтени търговски практики. Точно противоположното – ще покажем нелоялните комерсиална конкуренция и практики, тъй че потребителите да бъдат наясно къде се получава изкривяването в цените на най-необходимите артикули и услуги “, подчертава Донев.

Министър-председателят бе безапелационен, че страната ще е безкомпромисна в контрола . За задачата институциите сплотяват напъните си, с цел да покажат придвижването на всяка стока – от производителя, без значение дали се намира в България или в друга страна, а посредством Агенция „ Митници “ и Национална агенция за приходите ще се откри, дали се съблюдават законите и дали се заплащат налози и осигурителни вноски. Контролът ще засегне безусловно цялата логистична верига на доставките.

„ Ще проследим освен образуването на цената на съответните хранителни артикули, само че и образуването на облагите от търговците “ , акцентира министър председателят.

В оперативното заседание са взели участие представители на всички основни и способени организации и министерства , които ще се включат с контролните си механизми, с цел да се обезпечи цялостна бистрота в ценообразуването на стоките и услугите по цялата верига от производителя до щанда в магазина.

„ Искаме да подсигуряваме, че българският жител е задоволително предпазен и има цялостната информация и сравнимост, както ценово, по този начин и във връзка с качеството “, означи Донев.

Основната цел е да се реализира цялостна сравнимост на стоките , които да вземем за пример комерсиалните вериги оферират както на пазарите в огромните страни в Европейски Съюз, по този начин и у нас. Донев посочи, че където бъдат открити нарушавания, те ще бъдат глобени .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР