Брифинг на Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор по разследването и директор

...
Брифинг на Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор по разследването и директор
Коментари Харесай

Мигрантите в камиона са умирали бавно и мъчително в продължение на 30 до 60 минути

Брифинг на Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор по следствието и шеф на Национална следствена служба, Христо Кръстев, представител на Софийска градска прокуратура, Атанас Илков, шеф на ГДНП, както и Асен Меджидиев, длъжностен министър на опазването на здравето, по отношение на тежкия случай с мигранти край с. Локорско.

" Тези 18 починали младежи и мнозината потърпевши са резултат от дезинтеграцията на институциите, от пречистване на Министерство на вътрешните работи от предходен вътрешен министър. Закриха най-сериозния детайл от битка с проведената престъпност – Спецследствието. Резултатите са забележими ".

Това съобщи основният прокурор Иван Гешев пред медиите, откакто през вчерашния ден бяха открити 18 задушени мигранти.

Зам.-главният прокурор и шеф на националното разследване Борислав Сарафов посочи активността на своите чиновници. Той описа какво са разкрили следствените органи и че потърпевшите са умирали постепенно и трудно в продължение на 30 до 60 мин.

Престъпната група, извършваща каналджийство, приема мигрантите от границата в Турция и благодарение на камиони с разнообразни тайници прекарва мигранти от турската до сръбската граница. Те пътуват главно за Англия, Германия и Франция, заплащат межди 5 и 7 хиляди евро по метода Хавала.

„ Българските каналджии взимат част от сумата. Шофьорите получават по 100 евро на превозен мигрант. Ръководителят на групата - сред 500 и 1000 евро на човек. Групата се състои от 6 души, тайниците ги изготвят сами ”, изясни Сарафов. По думите му тайниците са оборудвани с фолио, с цел да пречат на рентген да види телата вътре.

„ Към 7-7:30 сутринта двамата водачи са отишли с камиона-ковчег в Бургаско. Качили са 52 души от мъжки пол, на забележима възраст сред 14 и 35 години. В един миг, малко след Траянови врата се чуло от каросерията на камиона мощен звук, водачите обаче траяли пътя си. Хората са умирали постепенно и трудно в продължение на 30 до 60 мин. ”, изясни шефът на следствието.

Той посочи, че са осъществени над 20 претърсвания, назначени са над 30 експертизи, някои от тях са подготвени. „ Успяхме в границите на тези 24 часа да установим цялата незаконна активност на тази група. Работихме по откриване и документиране на цялостната незаконна активност на тази каналджийска група. Министерство на вътрешните работи извърши оперативна и разследваща активност ”, сподели Сарафов.

Очаквайте детайлности!
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР