Брифът е в основата на всяка рекламна или маркетингова кампания.

...
Брифът е в основата на всяка рекламна или маркетингова кампания.
Коментари Харесай

Деветте стъпки към перфектния бриф

Брифът е в основата на всяка рекламна или маркетингова акция. Той е картата на съкровището, която хората следват, и която им споделя от кое място да стартират да копаят за златни хрумвания – или най-малко би трябвало, в случай че е добър.

Добрият бриф може да бъде сложен за реализиране. Комбинацията от липса на подготовка, все по-строги крайни периоди, неприятни привички, мързел, неприятен акаунт мениджмънт, неприятни директиви и неефективно образование способстват този документ да стане нещо като належащо зло. Но в случай че е изработен вярно, всички имат изгода.

Започнете с разпитване на клиента

Брифът е интерпретация на желанията на клиента от страна на акаунт екипа. Работата на положителния акаунт управител или планьор да извлече всичко, което е допустимо, от клиента. Тук е времето да се разбере допустимо най-вече за продукта или услугата.

Какви са силите и слабостите му? Как е бил основан? Кой се възползва от него? Какви истории може да опише клиентът? С какви проблеми се сблъсква? Седнете, в случай че е допустимо персонално, и попитайте всеки вероятен въпрос. Какво, за какво, по кое време, какъв брой? Изстискайте до последната капка информация от клиента. Ще имате потребност от нея.

Използвате продукта или услугата

Това е решаващо. Ако е допустимо, вземете образци от продукта, който продавате. Ако е услуга, тествайте я. Ако е кола, карайте я. Ако е „ фаст фууд “, изяжте я. Изживейте всичко и го направете като консуматор, а не като рекламист.

Колкото повече знаете, толкоз по-добър ще бъде брифът ви. Можете да обясните мощните му страни. Можете да превърнете слабостите му в продаваеми. Ще имате персонална вероятност. Страхотното рекламиране е учредено на продукта. Фокусира се върху него. Попийте всичко преди да пишете.

Записвайте си всички мисли

Напишете за първите мисли, които сте имали, откакто сте говорили с клиента, или сте употребявали продукта. Определете задачата на клиента, бюджета, периода, трудностите и всичко, което сте събрали.

Разкажете всичко, тъй като ще употребявате това, с цел да създадете страховит бриф. Така ще започнете да виждате връзка сред на пръв взор инцидентни мисли и евентуалните тактики могат да стартират да изникват.

Организирайте мислите си

След като имате материалите, време е да започнете да ги организирате в нещо потребно. Брифовете са разнообразни, само че споделят сходни черти. Ето някои от най-честите секции в брифа:
БекграундЦелева аудиторияЦелиТон на позициятаЕднозначно предложение (наричано още USP или основно послание)Основни предимстваКанали на разпространениеБюджетПрограма
Къде да прекарате множеството време в писане

Еднозначното предложение е движещата мощ зад акцията. Тя е стрелата, която прицелва креативния екип в вярната посока.

Трябва да сведете всичко, което сте събрали, говорете с креативния шеф, други хора в акаунт екипа, и стигнете до същината на плана. Как ще го обобщите в едно малко изречение? Знаете ли кой креативен екип ще работи по плана? Ако да, говорете с тях. Те ще имат наблюдения кое ще помогне да се сътвори ужасно предложение.

Редактирайте и опростете

Задачата ви тук не е да впечатлите хората с това какъв брой изследване и данни сте събрали. Брифът ви би трябвало да е единствено това – изобретателно написан и компактен. Отървете се от всичко излишно.

Целта ви е една страница. Рядко има потребност да я надхвърляте. Всички изследвания, които стее създали – бекграунда на продукта и конкурентните реклами – те са подкрепящи документи. Не играят никаква роля в брифа ви. Мислете за брифа като за въодушевяваща тирада, с която мотивирате.

Обратната връзка на креативния шеф

Добрият креативен шеф ще упорства да види всеки бриф, който излиза в отдела. Е последна сметка, негова работа е да следи работата и брифът е огромна част от този развой. Не го пращайте единствено по имейл или единствено да минавате, с цел да го оставите.

Всъщност, седнете и го прегледайте дружно с креативния шеф. Това ще ви даде опция да вземете противоположна връзка, да задавате въпроси и да получите насоки. Рядко ще се оправят от първия си опит, тъй че евентуално ще повторите предходните стъпки най-малко още един път.

Получете утвърждението на клиента

Това е значимо. В този миг проявлението на клиента е значимо, тъй като имате потребност от тяхното утвърждение за акцията. Не единствено за изобретателната част, само че и за посоката, в която ще тръгне самият план.

Това е основно. Ако, когато пристигна времето за представяне на работата, клиентът каже „ Не ми харесва, това не е което искахме “, можете да се върнете към брифа и да каже „ Всъщност, това искахте “. Брифът е подписан от клиента, което демонстрира, че те са се съгласили с него. Ако имат потребност от друга работа, ще имат потребност от нов бриф и, още по-важно, ще получите още време. Това прави работата, свършена досега, платена, а освен загуба на време и сила.

Презентацията на брифа

Когато имате къс бриф, който има утвърждение от всички страни, идва време да информирате и креативния екип. Направете го персонално или в случай че не е допустимо, по телефона. Недейте да ставате мързеливи и да изпращате имейл или по-лошо, да оставяте копие на бюрото им с листче „ Ако имаш въпроси, обади ми се. “

Това е вашата опция да започнете плана вярно. Личното брифиране дава опция на екипа да задава въпроси, да почисти неточностите и да знае, че сте там, в случай че изникнат въпроси. Ако желаете да получите най-хубавата работа в точния момент, бъдете там персонално и информирайте екипите.

Пол Съгет, дълготраен текстописец и рекламен съветник за Thebalancecareers.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР