Brexit е икономическо бедствие“ за търговските и инвестиционните връзки между

...
Brexit е икономическо бедствие“ за търговските и инвестиционните връзки между
Коментари Харесай

Brexit е „икономическо бедствие“ за Обединеното кралство и Германия

Brexit е „ икономическо злополучие “ за комерсиалните и капиталовите връзки сред Обединеното кралство и Германия, което води до спад на директните немски вложения и понижава смисъла на Обединеното кралство като търговски сътрудник. Това считат немски икономисти.

На 23 юни 2016 година Англия гласоподава за излизане от Европейския съюз и при започване на 2021 година напусна единния пазар на Европейски Съюз.

„ Brexit е икономическа злополука и за двете страни “, съобщи пред Reuters Фолкер Трайер, началник на отдела за външна търговия в Германската индустриално-търговска камара (DIHK).

Миналата година Германия е изнесла за Англия артикули на стойност 73,8 милиарда евро(80,57 милиарда долара), което е с 14,1% по-малко от 2016 година В годината на референдума кралството бе третият най-съществен експортен пазар на Германия, само че до 2022 година страната се е смъкнала до осмо място, означи Трайер.

Като търговски сътрудник – измервайки комбинирания експорт и импорт – Обединеното кралство е изгубило още по-голямо значение от този момент насам, като е паднало от пето на единадесето място, добави той.

Обемът на немските директни вложения в Обединеното кралство също е намалял. През 2021 година той е възлизал на към 140 милиарда евро, което съставлява спад от 16,1% спрямо 2016 година

По данни на DIHK сега към 2163 немски сдружения са дейни в Обединеното кралство, което е с 5,2% по-малко спрямо 2016 година

Междувременно доста английски компании са се открили в Германия през последните години - очевидно търсейки изход към Европейски Съюз. Germany Trade and Invest (GTAI), организация, която оказва помощ на интернационалните компании да стартират бизнес в Германия, е преброила повече от 1000 нови предприятия от Обединеното кралство след гласуването за Brexit.

Само през предходната година е имало 170 нови предприятия, като този брой е надминат единствено от компании от Съединени американски щати и прилежащата на Германия Швейцария.

“Очакваме запитванията от Обединеното кралство да останат на високо равнище “, съобщи ръководещият шеф на GTAI Роберт Херман. „ За английските компании е значимо да имат опора в Европейски Съюз. “

Той добави, че размерът и централното местонахождение на Германия са преимущество при привличането на английски компании.

„ Излизането на Обединеното кралство от Европейски Съюз затрудни нашите тесни търговски връзки и към момента съществува забележителна неустановеност в планирането и правната сигурност в бизнеса на немските компании в Обединеното кралство “, сподели Трейер.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР