Брет Кавано, номиниран от американския президент Доналд Тръмп за член

...
Брет Кавано, номиниран от американския президент Доналд Тръмп за член
Коментари Харесай

Обвиниха в сексуално насилие номинирания от Тръмп кандидат за Върховния съд на САЩ

Брет Кавано, номиниран от американския президент Доналд Тръмп за член на Върховния съд, изрично отхвърли обвинявания, че преди години е направил полово посягане, и съобщи, че е подготвен да приказва пред Сената, с цел да отбрани достойнството си, съобщи Франс прес.

В изявление за в. "Вашингтон пост " 51-годишна университетска преподавателка по логика на психиката - Кристин Блейзи Форд - съобщи, че на ваучър при започване на 80-те години на предишния век е станала обект на полово принуждение от страна на Кавано, който тогава учел в частна гимназия в покрайнините на Вашингтон.

"Готов съм да приказвам пред сенатската Комисия по правораздаването, с цел да опровергая отправените към мен обвинявания за хипотетични дейности отпреди 36 години и да защитя достойнството си ", съобщи магистратът реакционер в малко официално съобщение, публикувано от Белия дом.

В официалното съобщение Кавано назовава обвиняванията "пълна неистина " и споделя, че в никакъв случай не е правил това, в което е упрекнат, нито във връзка с обвинителката, нито по отношение на другиго.

Блейзи Форд сподели пред в. "Вашингтон пост ", че на празненство, когато били младежи, пияният Кавано я опипвал и се опитал да съблече облеклата й, показва Асошиейтед прес.

За четвъртък е планувано гласоподаване в сенатска комисия за одобряването на Кавано, а крайното гласоподаване на пленарно съвещание може да се състои в края на септември. След изявлението на Блейзи Форд за вестника обаче мнозина желаеха отсрочване на гласуването, изходът от което към този момент наподобява нерешителен.

Всичките 10 демократи в сенатската Комисия по правораздаване настояха през днешния ден ръководителя републиканец да отсрочи плануваното за четвъртък гласоподаване, отбелязва Ройтерс.

След 35 години безмълвие преподавателката по логика на психиката през днешния ден съобщи, че е подготвена да изложи своята версия за обстоятелствата пред сенаторите, които имат задачата да утвърдят Кавано. Пред телевизия Си Ен Ен юристът на Блейзи Форд отговори утвърдително на въпроса дали клиентката му е подготвена да свидетелства обществено пред правната комисия.

Републиканците имат доста дребен превес (с 51 против 49 места за демократите) в Сената, който има последната дума по кандидатурите, препоръчани от американския президент.

Политическият залог е голям - в случай че бъде одобрен от Сената, Брет Кавано може да промени равновесието на силите във Върховния съд най-малко за потомство напред. Съдът се произнася по огромен брой разделящи американското общество въпроси - от абортите до носенето на оръжие, отбелязва Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР