Бременността може да увеличи биологичната възраст на жената с 2

...
Бременността може да увеличи биологичната възраст на жената с 2
Коментари Харесай

Бременността може да увеличи биологичната възраст на жената с 2 години

Бременността може да усили биологичната възраст на дамата с 2 години. Бременността е много стресиращ развой за тялото и душeвността на дамата. Женското тяло претърпява обилни трансформации, с цел да поддържа развиването на плода. Ново изследване обаче демонстрира, че този натоварен физиологичен развой може да повлияе на биологичната възраст на дамата.
По-специално, новото изследване, оповестено в научното списание „ Cell Metabolism “, откри, че бременността може да докара до увеличение на биологичната възраст. Тази наклонност обаче може да се обърне през идващите месеци. Проучването също по този начин сподели, че обръщането на биологичното стареене е по-силно при дами, които кърмят извънредно бебетата си или имат по-нисък показател на телесна маса.

Констатациите удостоверяват някои изследвания,

които настояват, че биологичното стареене, развой, при който нашите кафези развиват увреждане и нередовност с течение на времето, не напредва по линеен метод – освен напред.
Последните изследвания демонстрират, че бременността може краткотрайно да „ състари “ клетките с до две години. Смята се, че това ускорение на биологичното стареене е обвързвано със напрежението, претърпян от тялото по време на бременност, отразявайки измененията, следени в естествените процеси на стареене. През това време учените са следили промени в епигенетичните маркери – химични маркери, които въздействат върху работата на нашите гени.

Екип от Харвардското здравно учебно заведение, управителен от доктор Вадим Гладишев, изследва епигенетичните модификации при бременни дами. Тези модификации са химически промени, които засягат генната интензивност, без да трансформират самия код на ДНК. Тези промени наблюдават нашата биологична възраст, предлагайки улики за нашата накърнимост към бъдещи болести. Въпреки това, част от това клетъчно стареене наподобява се обръща в месеците след раждането, въпреки и не еднообразно за всички дами. Въпреки че това беше ненапълно предстоящо, степента на евентуалното „ възкръсване “ изненада откривателите.

Изследванията демонстрират, че биологичното стареене не постоянно е линейно,

което изненада Кийрън О’Донъл, перинатален откривател в Йейлския факултет по медицина. Неговият екип проучва кръвни проби от 119 дами по време и след бременността им, с цел да удостовери и разшири по-малко обвързвано изследване, извършено предходната година. Екипът също по този начин прегледа епигенетичната трансформация, по-специално метилирането на ДНК. Този развой прибавя метилови групи към гените, променяйки тяхната експресия. Тъй като тези промени естествено се натрупват с възрастта, вариациите могат да значат ускорено или забавено стареене на тъканите.
Наистина кръвните проби от ранна, междинна и късна бременност демонстрират по-високи равнища на биоразрушаване от предстоящото. Моделите на метилиране на ДНК демонстрират, че биологичната възраст на участниците е с 1-2 години по-голяма от действителната им хронологична възраст. Това допуска, че стресът от бременността може краткотрайно да форсира биологичното стареене. Изследователите откриват, че тази наклонност се обръща три месеца след раждането при 68 от 119 дами в изследването. Биологичната им възраст към този момент е с 3-8 години по-млада от началото на бременността.
Експертите акцентират, че има избрани фактори, които наподобява въздействат върху обръщането на клетъчното стареене. Например, дами, които са били с наднормено тегло преди бременността, могат да изпитат по-слабо изразено превръщане на клетъчното стареене след раждането. Освен това изключителното кърмене е обвързвано със доста понижаване на биологичната възраст спрямо храненето с шише или смесения метод.

 

Източник: Interesting Engineering / Превод:SafeNews

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР