Бременните работнички могат да бъдат уволнявани при колективни уволнения, стига

...
Бременните работнички могат да бъдат уволнявани при колективни уволнения, стига
Коментари Харесай

И бременни работнички могат да са част от колективни уволнения, реши Съдът на ЕС

Бременните работнички могат да бъдат уволнявани при групови уволнения, стига работодателят да уточни претекстовете и обективните критерии, по които е подбрал чиновниците. Това реши Съдът на Европейския съюз по дело, заведено от испанка против компания на име Bankia.

Жената е уволнена през 2013-та година с обяснението, че в провинцията, в която е наета, е належащо понижаване на личния състав и че самата тя е получила една от най-ниските оценки в екипа. Делото стига до Висшия съд на Каталуня, който насочва питане към Съда в Люксембург да пояснява възбраната за уволнение на бременни работнички, предвида в Директива 92/85.

Въпросната директира не разрешава уволняването на работнички за интервала от началото на бременността до края на отпуска по майчинство, с изключение на в изключителни случаи, които не са свързани с тяхното състояние и са позволени от националното законодателство и/или откритата в страната процедура.

С днешното си решение Съдът постановява, че Директива 92/85 позволява национална правна уредба, която разрешава бременна работничка да бъде уволнена при групово уволняване. Съдът на първо време напомня, че решение за уволняване, взето по аргументи, свързани главно с бременността на заинтригуваното лице, е несъвместимо със възбраната за уволняване, планувана в тази инструкция.

Не е в прорез с Директива 92/85 обаче решение за уволняване, взето в интервала от началото на бременността до края на отпуска по майчинство по аргументи, които не са свързани с бременността на работничката, в случай че работодателят документално уточни основателни претекстове за уволнението и уволнението на заинтригуваното лице е възможно съгласно законодателството и/или практиката на съответната страна членка.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР