Бременните, които работят поне две нощи седмично, са с увеличен

...
Бременните, които работят поне две нощи седмично, са с увеличен
Коментари Харесай

Нощната работа увеличава риска от спонтанен аборт за бременните

Бременните, които работят най-малко две нощи седмично, са с повишен риск от импровизиран аборт през идващите 7 дни, сочат резултатите от проучване, представени от Юнайтед прес интеренешънъл.

Датски учени под управлението на доктор Луизе Мьоленберг Бегтруп от болничното заведение "Биспеберг и Фредериксберг " в Копенхаген анализирали данни за близо 23 000 бременни, с цел да схванат по какъв начин нощната промяна може да повлияе върху риска от импровизиран аборт сред 4-ата и 22-ата седмица от бременността.

След 8-ата седмица дамите, които работили две или повече нощи предходната седмица, били с 32 % по-голям риск от импровизиран аборт спрямо тези, които не са работили нощем. При това рискът се усилва с повишаването на броя на работните нощи седмично.

Учените считат, че е допустимо светлината нощем да нарушава действието на биологичния часовник у дамите и да понижава отделянето на мелатонин. Доказано е, че мелатонинът играе значима роля за сполучливото раждане, като поддържа функционалностите на плацентата. Учените въпреки всичко означават, че проучването им е наблюдателно и не може да потвърди, че нощната работа провокира увеличение на риска от импровизиран аборт. Освен това данните за спонтанните аборти са непълни. Но 14 % от дамите в Европа работят нощем най-малко един път седмично, тъй че получените резултати са значими за работещите бъдещи майки, работодателите им, лекарите и акушерките.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР