Бременните жени могат да се ваксинират срещу COVID-19 след 12-а

...
Бременните жени могат да се ваксинират срещу COVID-19 след 12-а
Коментари Харесай

От МЗ казаха кога бременните жени могат да се ваксинират срещу ковид

Бременните дами могат да се имунизират против COVID-19 след 12-а гестационна седмица. Това предлага Експертният съвет по акушерство и гинекология към Министерството на здравеопазването.

Експертите са открили че:

- Натрупаните досега научни данни не демонстрират неподходящи резултати на имунизациите върху бременните, а в противен случай, свидетелстват за предпазващ резултат на имунизациите, в това число и за известна отбрана на плода.

- Ваксинацията против ковид може евентуално да защищити новороденото от зараза посредством майчините антитела, формирани от имунизацията и предадени трансплацентно или посредством кърмата.

- Бременните дами са изложени на по-висок риск от тежко протичане на COVID-19 спрямо дамите в репродуктивна възраст, които не са бременни.

- Жените, които боледуват от COVID-19 по време на бременност, са с нараснал риск от прибързано раждане (преди 37-ата гестационна седмица) и тромбози.

- Основни болести като сърдечно-съдови болести, диабет, заболявания на дихателната система, на черния дроб или бъбреците, онкологични болести или рискови фактори като затлъстяване и тютюнопушене също усилват риска от тежко протичане на COVID-19, като тази възможност се усилва с възрастта на бременната жена.

На бременните дами се предлагат иРНК имунизациите на „ Пфайзер “ и „ Модерна “. Ваксините не съдържат съставки, които са нездравословни за бременните или за развиването на бебето, не водят до затруднения при бременност, нямат отрицателно отражение върху здравето на бъдещите майки и новородените, безапелационни са експертите.

Тяхната рекомендация е дамите, които възнамеряват да заченат и вършат инвитро опити, също да се имунизират против COVID-19. Ваксинацията по никакъв метод не повлиява възможностите за зачеване – в този момент или в бъдеще.

Редица изследвания демонстрират, че имунизациите против COVID-19 нямат отношение към яйчниковата функционалност, качеството на яйцеклетките, оплождането или броя на дамите, които са забременели след слагане на ваксина.

От друга страна, боледуването от COVID-19 може да докара и до продължаващи месеци наред проблеми с овулацията, прецизират от Експертния съвет по акушерство и гинекология.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР