Бременните жени имат силен имунен отговор при инфекция с вируса

...
Бременните жени имат силен имунен отговор при инфекция с вируса
Коментари Харесай

Бременните жени имат силен имунен отговор при инфекция с вируса, причиняващ СOVID-19

Бременните дами имат мощен имунен отговор при зараза с вируса SARS-CoV-2, който предизвиква СOVID-19, сочат данните от изследване, представено от електронното издание " Юрикалърт ", съобщи Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 32602
Изследването е на австралийския Институт за инфекции и имунитет " Питър Дохърти ", който е част от университета в Мелбърн.

Учените разглеждаха и сравняваха имунните реакции към SARS-CoV-2 на неимунизирани бременни и на дами, които не чакат дете, като данните демонстрират сходни равнища на антитела и реакции на Т- и В- клетките, които са свързани с дълготрайната отбрана на организма.

Дженифър Хабел, докторантката от университета в Мелбърн и част от научния екип, изясни, че проучването задълбочава разбирането за имунитета против СOVID-19 при бременни.

" Здравите бременни дами имат нараснал присъщ клетъчен отговор спрямо останалите, само че по време на острата фаза на зараза с вируса SARS-CoV-2 той не се усилва в допълнение, евентуално тъй като към този момент е много висок ", сподели още  Хабел.

" При здрави дами, които не са бременни, се следят ниски равнища на активизиране на вродените кафези, което е обикновено, а при остра фаза на болестта се усилват ", добави тя.

Установени са и основни разлики в динамичността на вродените имунни кафези на така наречен първата линия на отбраната против вирусни инфекции.

В изследването са включени 68 участнички в интервал на остра и възстановителна фаза на инфекцията с СOVID-19 и са регистрирани 217 разнообразни имунологични параметра. Това го прави досега един от най-изчерпателните разбори на имунните характерности при зараза с вируса SARS-CoV-2 и бременност, означиха учените.

Съавторът на проучването доктор Луис Раунтри от университета в Мелбърн, е на мнение, че откритите разлики могат да обяснят за какво някои бременни дами се разболяват тежко от СOVID-19.

" Предварително активизиране на защитните механизми на организма, следени при бременните дами, значи, че имунната им система реагира по друг метод на вируса SARS-CoV-2 спрямо тези, които не са бременни ", сподели доктор Раунтри.

" Все още не сме сигурни дали тези авансово задействани вродени кафези са защитни или имат негативен резултат върху хода на заболяването. Следващи изследвания ще ни оказват помощ да отговорим на този въпрос ", добави ученият.

Според проф. Катрин Кедзиерска, която е водещият създател на изследването и началник на лабораторията в института " Питър Дохърти " към университета в Мелбърн, имунитетът против инфекцията с вируса SARS-CoV-2 при бременност е доста едва изследван.

" Важно е да продължим да изследваме по какъв начин имунният отговор към инфекциозните болести може да се разграничава по време на бременност, изключително като се има поради, че тези дами са високорискова група за тежка зараза ", сподели тя.

“Проучването ни дава съображение да считаме, че имунизирането на бременни дами е огромно преимущество, защото препаратите за СOVID-19 имат за цел особено да провокират отговор от В- и Т-клетките ", добави проф. Кедзиерска.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР