Брекзитът остава главна тема - в различните й аспекти -

...
Брекзитът остава главна тема - в различните й аспекти -
Коментари Харесай

Макрон погреба плана на Мей от Чекърс за Брекзита

Брекзитът остава основна тематика - в другите й аспекти - за английския щемпел и през днешния ден.

Лондонският в. " Гардиън " нашироко отразява вчерашната тирада на френския президент Еманюел Макрон пред събраните в Париж френски посланици по света. Според ежедневника с думите си Макрон е нанесъл доста тежък удар на английската премиерка Тереза Мей, като е отхвърлил молбата й да избави нейния проект за Брекзита, изложен наскоро на заседание в държавната резиденция Чекърс край Лондон.

Макрон отхвърли всевъзможни взаимни отстъпки с Англия, които биха рискували накъсване на Европейския съюз. Той сподели, че почита решението на Англия да напусне Европейски Съюз, само че се зарече да пази единството на съюза непременно, предава Българска телеграфна агенция.

Това е тежък удар против очакванията на Мей, че изненадващата й среща с Макрон при започване на този месец може да докара до пробив, който да избави нейния проект от Чекърс, акцентира " Гардиън ". Британският вестник цитира лейбъристкия народен представител Иън Мъри, съгласно който отговорът на Макрон е трансформирал проекта от Чекърс в " мъртвец, плаващ по водата ". " Този проект е цялостен с несъгласия и явно не може да удовлетвори нито личните депутати на Мей, нито нашите европейски преговорни сътрудници ", акцентира Мъри.

А представителят на друга опозиционна английска партия, демократичните демократи, Том Блейк дефинира думите на Макрон като присъда за илюзорния проект на Мей от Чекърс. " Френският президент му даде нула точки и в този момент Мей бързо остава без варианти, изправяйки страната си пред суровите последствия от бъркотията, която тя забърка с Брекзита ", разяснява Блейк.

Друга тежка последица от Брекзита може да бъде отцепването на Шотландия, показва в. " Дейли експрес ". Лондонският всекидневник цитира авторитетния шотландски политик Майкъл Ръсел, министър в районното държавно управление в Единбург. Според него Европейски Съюз към този момент е " подготвен да одобри самостоятелна Шотландия за собствен член ".

Ръсел показва разбиране, че още един референдум за самостоятелност на Шотландия ще има, тъй като за нея няма друго бъдеще, и просто би трябвало да се обмисли технологията по какъв начин и по кое време ще се стигне до него.

Изявлението на Ръсел идва малко откакто някогашният ръководител на Европейския съвет Херман Ван Ромпой предизвести, че едно излизане на Англия от Европейски Съюз без съглашение може да докара до нейното раздробяване.

Шотландците би трябвало да създадат своя избор сред Брекзит и друго бъдеще. При сегашните условия (за Шотландия) не може да има друго бъдеще с изключение на самостоятелност ", акцентира Ръсел. Според него водачите на Европейски Съюз, за разлика от 2014 година, когато в навечерието на първия референдум за самостоятелност бяха много скептични по отношение на една независима шотландска кандидатура за участие, в този момент са доста по-благоразположени към подобен вид. " Мисля, че в случай че процесът (към независимост) бъде сбъднат по парламентарен път и по верен метод, той ще бъде признат от всички страни членки (на ЕС) ", прибавя Ръсел.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР