Брекзит ще стане факт в полунощ в петък - 1317

...
Брекзит ще стане факт в полунощ в петък - 1317
Коментари Харесай

С 66 млн. души по-малко и още промени за ЕС след Брекзит

Брекзит ще стане факт в среднощ в петък - 1317 дни след решението на британците да изоставен Европейския съюз. Какво ще се промени на 1 февруари?

Ежедневните връзки сред Англия и Европейски Съюз ще се запазят както до момента до края на 2020 година. През този 11-месечен временен интервал Лондон и Брюксел ще договорят бъдещите си връзки. Някои на практика промени обаче ще се случат още преди този момент.

66 милиона жители по-малко

В среднощ в петък (централноевропейско време и 23 ч. в четвъртък британско) Европейски Съюз ще загуби за първи път страна членка, освен това една от най-големите и най-богатите в блока.

С напускането на 66 милиона жители популацията на Европейски Съюз ще се намали до към 446 милиона.

Територията му ще намалее с 5.5 на 100.

Ако в миналото Англия реши да се върне, ще би трябвало да премине през нормалната процедура за присъединение.

Институциите

В Брюксел свалянето на английското знаме пред Европейския парламент ще символизира една действителна смяна: Англия напуща Европейски Съюз и се трансформира в една от " третите страни ".

В съвещанията към този момент няма да взе участие нито един от 73-те английски евродепутати, които бяха определени през май. 46 от местата ще бъдат непокътнати за бъдещи страни членки, а 27 ще бъдат преразпределени.

Лондон към този момент няма да може да предлага претендент за еврокомисар. В Европейската комисия към този момент няма английски представител, откакто Борис Джонсън отхвърли да номинира подобен.

Британският министър председател няма да бъде канен на европейските срещи на високо ниво и членовете на държавното управление няма да вземат участие в министерските срещи.

Като жители на страна отвън блока, британците няма да могат да се кандидатират за чиновнически постове в Брюксел. Много от тях обаче са придобили второ поданство, с цел да могат да останат.

В подмяна на това Англия, която е вторият максимален чист вносител в бюджета на Европейски Съюз след Германия, ще продължи да заплаща до края на преходния интервал.

Права на жителите

Около 1.2 милиона английски жители живеят в страни от Европейски Съюз, най-вече в Испания, Ирландия, Франция, Германия и Италия, по данни на Организация на обединените нации.

Според английската статистическа работа във Англия живеят 2.9 милиона жители на 27-те страни от Европейски Съюз, които се равняват на към 4.6 на 100 от популацията на страната.

По силата на съглашението за овакантяване, емигрантите, живеещи от двете страни на Ламанша, ще запазят всички права за престояване и работа в приемните страни до края на преходния интервал.

Живеещите във Англия европейски жители би трябвало да се записват, с цел да се възползват от тези права. За британците, живеещи в Европейски Съюз, процедурите варират в другите страни.

Правото на свободно придвижване ще се ползва до края на декември тази година. Подробностите за реципрочните права ще бъдат контрактувани след Брекзит.

Преговорите

Англия договаря към този момент няколко години за изискванията на своето излизане от Европейски Съюз с преговорния екип на Европейската комисия, ръководен от Мишел Барние.

Преговорите обаче ще навлязат в нова фаза след петък.

До края на преходния интервал за Англия ще важат наредбите на европейското право и решенията на Съда на Европейския съюз.

Мишел Барние разисква със страните членки мандата си за договарянията за бъдещите връзки, изключително в комерсиалната сфера.

За разлика от съглашението сред Англия и Европейската комисия, утвърдено от страните членки и Европейския парламент, може да се наложи комерсиалното съглашение да бъде утвърдено от над 30 национални и районни Народното събрание. /БТА

Още за измененията след Брекзит четете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: След Брекзит (441)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР