Брекзит ще бъде тежък процес, а Лондон иска да си

...
Брекзит ще бъде тежък процес, а Лондон иска да си
Коментари Харесай

Борисов: Редно ли е британците да ни вземат изучените умни българи?

Брекзит ще бъде тежък развой, а Лондон желае да си резервира и да ни вземе наготово знаещите и можещи българи, които страната си е изучила и работят там. Това съобщи от парламентарната естрада министър председателят Бойко Борисов по време на разискванията по питането на народния представител Корнелия Нинова към министър-председателя по отношение на Бяла книга за развиването на Европа, препоръчана от ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер, съобщи Фокус.

В отговор на разнообразни депутатски въпроси от опозицията министър-председателят, правилен на традицията си, разсъждава натагадък по допустимо всички злободневни теци, касаещи България.

За бягството на висшистите ни

" Преди да дойда тук, беше английският министър сър Алън Дънкан в Министерски съвет. Единственото, което е ясно, че тези знаещи и можещи българи, които работят във Англия, те желаят да си ги запазят. Ние като страна сме дали доста пари да обучим тези доктори и медицински сестри и те наготово са ги взели”, съобщи Борисов.

" Тук може да се дебатира. Редно ли е страната да те образова и най-после да си заминеш, без да дадеш един лев?”, попита Борисов.

Той се обърна към опозицията с думите: " Да хванем две-три тематики, с цел да има смисъл, че сме пристигнали. Иначе ще си изцедим времето. Вие ще викате: " Благодарение на нас се съмва”, а ние ще се опитаме да кажем: " Не се е съмнало с помощта на вас и няма да има смисъл”, заключи метафизичен министър председателят.

Вчера в Солун на срещата с Вучич и Ципрас българският министър-председател съобщи, че мястото на Англия в Европейски Съюз ще бъде запълнено от Западните Балкани.

За скромността и неуместния " Спартан "

" Известен съм с моята невзискателност и ми става неловко като приказвам. Тези два дни поставих огромни старания. Пътувах със " Спартан”, както вие обичате. Той пътува постепенно и е топло и бръмчи доста. За веднъж става, само че по принцип… Затова се наложи по нощите да пътуваме през Триест до Солун ", показа Борисов от парламентарната естрада.

Той отговори на имитация на Елена Йончева от Българска социалистическа партия, която акцентира, че е значима европейската отбранителна мощ и интеграцията на Западните Балкани.

За европейската отбранителна система

" Така или другояче, има засилен интерес към Западните Балкани. Най-сетне Берлинският развой след четири съвещания под дърво и камък започва. Има действителен късмет Берлинският развой да стане действителност на Балканите. Има доста ползи. На газовия и петролен конгрес ги видяхме и от страна на Турция, спорът, който се заражда кипърския за огромното находище на газ сред Турция и Гърция, който не е по никакъв начин безопасен. От другата страна спорът Украйна-Русия.

След диалозите в Истанбул и през днешния ден с господин Борхард по нашия газов хъб. Не единствено да не ни заобикалят, само че разследване на тези спорове, може да станем районният център и да си върнем позициите”, разсъждава Борисов по тематиката, заложена от Йончева.

За НАТО: Хубаво нещо, ние сме от НАТО, само че Европа си има едно мислено

Според него " въпреки това, че нямало логичност да нямаме европейски въоръжени сили ". " За да ги няма, има други лостове, които работят. Но от ден на ден страни стартират да си дават сметка. В последната една седмица Турция взе решение да прави самолетоносач, няколко дни преди този момент Англия пусна самолетоносач, завчера Германия и Франция взеха решение за самолетоносач.

Един самолетоносач е най-малко 60 милиарда евро единствено в района. Военните да ни кажат в действителност от кой се пазим и с кой ще водиме война, тъй като и в Кипър в този момент НАТО не е в този момент, няма да го споделям, че ще излезе като заглавие…НАТО е хубаво нещо, ние сме НАТО-вски страни, само че Европа си има едно наум”, установи министър председателят.

За мигрантите и натискът от Турция

" Колкото повече приказваме за европейските въоръжени сили, ние самите да имаме своята отбранителна мощност, нормално 2 години е интервалът на осмисляне, ще видите, че по-късно ще стане като с бежанската вълна. Имаме всички гаранции на сътрудниците в Турция.

Факт е, че натискът е съвсем нулев и не чакам изненади от там. В пика, когато би трябвало да има най-вече мигранти, виждате - един, трима, преди седмица - по-голяма група, турците се заеха. С гърците работим добре”, акцентира Борисов.

За Бялата книга на Юнкер

" За Бялата книга не е неотложно, само че щом държите, ще проучваме, ще предложим вектори и ще ги представим септември. Такива са взаимноизключващите се разновидности в него, че фактически би трябвало доста свободно съчинение по разновидностите кой с кой да се комбинира или да не се.

Истината за тази Бяла книга е, че не би трябвало да позволяваме Европа на две или повече скорости и кохезията да отпадне. Ако аз пиша разбора, тези две точки като извод ще участват накрая”, обърна се Борисов към депутатите от Българска социалистическа партия.

Той прикани Корнелия Нинова и Цветан Цветанов да седнат в спокоен той и да намерят общо решение, защото партийният му заместител се спогаждал с лидерката на Българска социалистическа партия повече, в сравнение с самия той с Борисов.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР