Брекзит или нов референдум? С вота си на предсрочните парламентарни

...
Брекзит или нов референдум? С вота си на предсрочните парламентарни
Коментари Харесай

Брекзит или нов референдум? Възможните сценарии след изборите

Брекзит или нов референдум? С вота си на предварителните парламентарни избори на 12 декември британците ще решат още веднъж бъдещето на своите връзки с Европейски Съюз. Ето другите сюжети:

Борис Джонсън печели

Премиерът еврофоб Борис Джонсън свика тези избори, откакто загуби болшинството си в Народното събрание след различия с дребния си - северноирландски съдружник - Демократичната юнионистка партия (ДЮП) и вътре в самата Консервативна партия, под каква форма да се състои Брекзит, утвърден през юни 2016 година от 52 на 100 от британците.

Проучванията на публичното мнение му отреждат задоволителен брой депутати, с цел да прокара през Народното събрание съглашението за развода, което е договорил с Брюксел и да реализира Брекзит на плануванаъа дата - 31 януари.

Но сагата няма да свърши до такава степен: нищо няма да се промени в кратковременен проект заради преходния интервал, очакван в съглашението за развода, с цел да смекчи шока от излизането от Европейски Съюз. Освен това Лондон ще има период до 31 декември 2020 година, с цел да контракти бъдещите си връзки с европейския клуб.

Този период обаче наподобява към този момент съвсем невероятно да бъде спазен, защото сходни договаряния нормално лишават години. Експертите към този момент залагат за удължение на преходния интервал.

Правителство на малцинството

Водещата опозиционна партия - лейбъристката, изостава в социологическите проучвания и нито едно не планува безапелационна победа за нея. Тя обаче би могла за сметка на това да събере задоволително гласове, с цел да осуети консервативно болшинство.

Тогава водачът на партията Джереми Корбин, очевидно клонящ наляво, би влезнал в конкуренция с Борис Джонсън за сформирането на ново държавно управление, което по насила ще има потребност от поддръжката на една от по-малките партии.

През 2017 година предшественичката на Джонсън - Тереза Мей, беше принудена да се съюзи със северноирландските юнионисти, с цел да си обезпечи болшинство. Този път обаче ДЮП е твърдо срещу подписаното от Джонсън съглашение за Брекзит, което дава на Северна Ирландия друг статут от този на останалата част на страната.

Лейбъристите дадоха да се разбере, че ще се опитат да ръководят сами, само че покровителите на концепцията за самостоятелност от Шотландската национална партия обявиха, че са подготвени да поддържат вероятно държавно управление на Корбин, при изискване, че той позволи нов референдум за самостоятелност на Шотландия, след несполучливия избор през 2014 година

Втори референдум

Лейбъристите дадоха обещание да предоговорят съглашението с Европейски Съюз, подписано от Борис Джонсън, и да подложат резултата на референдум в период от шест месеца след идването им на власт.

Джереми Корбин твърди, че ще остане безпристрастен, само че други членове на лейбъристкото управление споделят, че ще водят акция за оставане в Европейски Съюз.

Шотландската национална партия, дребната партия на либералдемократите и уелските националисти от Партията на Уелс ( " Плайд Къмри " ) са анти-Брекзит.

Сондажите демонстрират, че британците също остават разграничени по въпроса, въпреки и с прочут уклон в интерес на " Оставане " (Remain). /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (829)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР