Брекзит е голямата е голямата европейска тема. Нагласата на българските

...
Брекзит е голямата е голямата европейска тема. Нагласата на българските
Коментари Харесай

Маркет Линкс: 55% от българите смятат, че брекзит ще се случи


Брекзит е огромната е огромната европейска тематика. Нагласата на българските жители е, че по-скоро брекзит ще се случи. 45% дават отговор, че Англия няма да напусне Европейски Съюз, а съгласно 55% ще го напусне. Това изясни Добромир Живков от Маркет Линкс в предаването "Тази заран " по bTV. Точно за през днешния ден, 29 март, беше планувано Англия да напусне Европейски Съюз.



Данните са от взаимно национално-представително изследване на bTV и Маркет Линкс, извършено измежду 1000 лица над 18-годишна възраст в интервала 15-24 март. Методът е директно, персонално изявление.

 Снимка: btvnovinite.bg

На въпроса "Трябва ли Англия да остане член на Европейски Съюз? ", повече от половината българи считат, че все пак, би трябвало да остане в евросъюза.

32% споделят изрично "да ", а 19% "по-скоро да ". 20% са тези, които счита, че Англия би трябвало да се отдели.

Зад тази настройка има разнообразни претекст, уточни социологът. По думите му един от тях е отрицателното отношение към Европейски Съюз като план като цяло, само че има и концепция, че това ще заздрави Европейски Съюз и че тази процедура, която към този момент е стартирана, би трябвало да получи своя свършек.

 Снимка: btvnovinite.bg

На въпроса "Ако в този момент имаме референдум за излизане на България от Европейски Съюз, по какъв начин бихте дали своят вот? ", 8 от всеки 10 българи биха дали своят вот за оставане.

"Когато тематиката е на върха на публичното внимание и когато се вижда, че въпреки и популизма да дава обещание доста неща, те мъчно се случват на процедура, идва моментът на отрезвяването. Този резултат демонстрира точно това. Колкото и да сме недоволни от Европейски Съюз, виждаме какъв брой мъчно може да бъде едно овакантяване и да има разрушителна мощ ", изясни Добромир Живков.

Според него българите стартират да виждат и осъзнават рисковете на фона на това, което се случва с Англия.

Въпреки свадите, на които сме очевидци у нас, българите заявяват по-висока степен на задоволеност о т развиването на страната, сочи още изследването на Маркет Линкс.

От септември до края на 2018 година има спад и негативна наклонност поради натрупването на отрицателни и тежки обществени и политически рецесии – злополуката в Своге, митингът на майките на деца с увреждания. "Тогава публичното напрежение беше високо, това довеве до този спад ", изясни Добромир Живков. Той означи,че през последните месеци обаче има положително възобновяване.

 Снимка: btvnovinite.bg

Електорлните настройки преди изборите за Екологичен потенциал

Обединените патриоти имат възобновяване на електоралната поддръжка, съвсем без промени са двете водещи партии – ГЕРБ и Българска социалистическа партия, демонстрират данните на Маркет Линкс.

"По –скоро абсурдът с жилищата на властта ще докара до готовност на електората и на двете партии ", изясни Добромир Живков.

"ГЕРБ все още не може да калкулира прекомерно огромна загуба, тъй като поддръжката е доста огромна и опозицията сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия също е доста огромна. Това втърдява настройките на симпатизантите и на двете партии. Те са склонни да търсят опрощение за свадите и да простят ", уточни социологът.

Според него на "Апартамент гейт " би трябвало да погледнем и въпреки това – има доста сериозна реакция и политически последици.

"Реакцията е такава, каквато видяхме и след злополуката при Своге – това е един доста сериозен политически отговор ", уточни още Добромир Живков.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР