Брежанските кестени обединиха цяло село за най-красивия и вкусен празник.ХI-ят

...
Брежанските кестени обединиха цяло село за най-красивия и вкусен празник.ХI-ят
Коментари Харесай

Брежани стана европейска столица на кестена и организира най-сладкия си празник 

Брежанските кестени сплотиха цяло село за най-красивия и апетитен празник.ХI-ят празник на брежанския кестен, след двегодишно отсрочване, се завърна с цялостна мощ.

Празник – с дълга кулинарна софра на вкусни обичайни ястия и ястия с кестени, с добавка – на обичайни баници и питки, айвар и други вкусотии от сътрудниците на сдружението – създателите от Културно-уметничко сдружение „ Гоце Делчев “ от Делчево, Р Северна Македония.Празник – с галерия на младия художник Милан Благоев - роден в Симитли, само че с корени от Горна махала от село Брежани.

Младият Марчело Канестрели неуморно през целия ден печеше кестени по „ италиански “, с цел да могат да се опитат тези вкусни блага на есента. Виктория Ковачка посвети вълнуващи стихове на своето родно малко селце, дето кестени най-сладки ражда, „ дето има хора по чукарите, чиято почва с въглища е напоена, където истината знаят единствено старите…за мината, която през днешния ден е разрушена. “

Още в 10. 30 часа. Със „ Заблеяло ми агънце “ - една ария, която просълзи всички – с хубостта на мелодията и гения на дребния Христо Ковачки от Брежани.

И продължи с положителни думи.От Румяна Панова – председателката на сдружението – към всички за това, че пазим и съхраняваме естественото ни благосъстояние, традициите и ентусиазма на младите, които ги поемат, както и към кмета само че община Симитли Апостол Апостолов и шефа на Югозападно държавно дружество инж. Дамян Дамянов – за изключителната помощ в подготовката на празника.

Тя разгласи и две специфични стипендии: на ангелогласната Соня Михайлова от с. Брежани – която подвигна аудитория и жури на крайници в „ Гласът на България “ с песента „ Излез е Дельо бунтовник “ и на младия художник Милан Благоев.

Добри думи – за здраве и благословия насочи кметът на община Симитли Апостол Апстолов, кметът на село Брежани Благой Стефанов, ръководителят на ансамбъла от Република Северна Македония Зенил Реджепов, ръководителят на Общински съвет - Симитли Вилимир Александров.

Зам. -министърът на земеделието, горите и храните Георги Събев сподели, че през днешния ден Брежани е европейска столица на кестена.
Празникът продължи с ария и най-красивото в концерта бяха осъществяванията на Соня Михайлова и на младите очаквания на България от Югозападен университет „ Неофит Рилски “ – Благоевград – ансамбъла за национални песни с диригент Бинка Добрева, на красивите танци на сътрудниците от Р Северна Македония, а оркестърът на Панчо Иванов от Гоце Делчев темпераментно подкани всички на голямо хоро.
Брежани е европейска столица на кестените, само че и столица на традицията, на любовта към родния край, към даровете на природата и неоценимото човешко благосъстояние.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР