Бразилският самолетостроителен концерн Embraer SA и американската компания Boeing обявиха

...
Бразилският самолетостроителен концерн Embraer SA и американската компания Boeing обявиха
Коментари Харесай

Boeing и бразилската Embraer правят общ самолет

Бразилският самолетостроителен тръст Embraer SA и американската компания Boeing оповестиха в четвъртък стратегическо партньорство. Неговата цел е да заздрави позициите на двете компании и да развие бизнеса им на аерокосмическия пазар, се показва в взаимното известие.

Boeing и Embraer имат желание да основат взаимно дружество за производството на пътнически аероплан и за оказване на съответните съпътстващи услуги.

Инвестицията в това дружество авансово се прави оценка на $4,75 милиарда, като американската компания ще има дял от 80% или $3,8 милиарда

От Boeing чакат партньорството да стартира да носи облага през 2020 година, а на третата година от неговото битие синергичния резултат да бъде редуциране на разноските с към 150 млн. $ на година.

Смесеното дружество ще поеме бизнеса на Embraer в областта на гражданското самолетостроене. Подразделението на бразилската компания за военни и частни самолети ще остане без значение.

Благодарение на това дружество, Boeing ще стане водач на международния пазара на неголеми пътнически самолети с 70-130 места, каквито най-често употребяват районните авиопревозвачи.

Това може да се окаже, акцентират наблюдаващи, следващият стадий от световната конкурентна война сред двата колоса в бранша - американския Boeing и европейския Airbus.

През октомври м.г. европейският тръст подписа съглашение за партньорство с канадската компания Bombardier Inc. за взаимно произвеждане на самолети Bombardier C Series. Канадската компания заема второ място в света в областта на районните самолети.

Правителство на Бразилия би трябвало да утвърди проектите на компанията, защото има " златна " акция " от Embraer, даваща му право да наложи несъгласие върху сходна договорка.

Към момента на своята приватизация през 1994 година компанията бе губеща и имаше задължения за $200 милиона. В сегашния миг Embraer заема трето място в света по размера на доходи измежду производителите на пътнически самолети. В компанията работят 18 хиляди души.

Най-известните и търсени лайнери на Embraer са със 70 до 100 пътнически места. Новият модел на компанията E2 може да транспортира до 140 пасажери.

За съпоставяне най-малкият въздушен лайнер на Boeing е с към 130 пътнически седалки.

След излизането на новината акциите на Boeing се повишиха с 0,4% на предварителните търгове в четвъртък в Ню Йорк, а книжата на ADR Embraer нарастнаха с 4%. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР