Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва заяви, че срещата

...
Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва заяви, че срещата
Коментари Харесай

Лула да Силва: Срещата със Зеленски пропадна, защото украинският президент закъсня

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва съобщи, че срещата с украинския президент Володимир Зеленски в границите на срещата на върха на Групата на седемте в Япония е пропаднала, тъй като Зеленски е просрочен, заяви Ройтерс.
Financial Times заяви, че френският президент Еманюел Макрон е убедил Лулу да Силва да се срещне със Зеленски на срещата на върха.
Да Силва и Зеленски са имали спогодба да се срещнат в 15:15 ч. " Изчакахме и получихме информация, че той е просрочен ", съобщи бразилският президент.
Той акцентира, че украинският му сътрудник " не се е появил ".
" Явно е имал срещи и не е могъл да пристигна ", позволи Лула да Силва.
" В същата зала беше планувана двустранна среща с Украйна. Чакахме и получихме информация, че се забавят. Междувременно одобрих президента на Виетнам. Когато президентът на Виетнам си потегли, Украйна не се появи. Той несъмнено имаше още една среща... Не бях отчаян, бях смутен, тъй като бих желал да се срещна с него... Зеленски е възрастен и знае какво прави ", сподели Да Силва.
По-късно Зеленски омаловажи обстоятелството, че не се е срещнал с бразилския си сътрудник.
По-рано денем президентът на Бразилия съобщи, че Съединени американски щати и Европа би трябвало да стартират да приказват за реализиране на съглашение в Украйна, а не да предизвикват спор. Политикът посъветва страните, които не вземат участие в него, да поемат отговорност за напредъка на договарянията за споразумяване, както и да дават на Русия „ минимални условия “ за преустановяване на този спор. Освен това Лула да Силва предложи да се сътвори формат, сходен на Г-20, за разискване на обстановката в Украйна.
През 2023 година председателството на Г-7 мина към Япония. Срещата на Г-7 се организира в Хирошима от 19 до 21 май.
Освен страните от Г-7, Индия, Австралия, Бразилия, Южна Корея, Виетнам, Индонезия, островите Кук и Съюзът на Коморските острови бяха поканени за присъединяване в срещата в Хирошима. Участието на Зеленски в срещата беше непринудено.
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР